Прокуратурата е установила осем души, прехвърляли имоти за над половин милион лева в рамките на проверката на собствениците на луксозни имоти. Тя бе разпоредена от заместник главния прокурор Валери Първанов за имоти, придобити в периода 2004-2008 г. Оглеждат се къщите в баровските квартали на София и се изискват данни за собствениците им, съобщи заместник градският прокурор Роман Василев.

„Установихме осем човека, който са платили като физически лица над 10 000 лева прехвърлителна такса, т.е. от 2% от стойността на 500 000 лева”, каза той. Подадените от НАП данни за такива собственици са доста скромни, според Роман Василев.

По разпореждане на прокуратурата служители от сектор „Оперативен контрол” на НАП са извършили огледи в баровски квартали на София. „Започнали сме „Драгалевци”, „Симеоново”, „Бояна”, „Малинова долина”, „Бистрица”, „Княжево”. Ще ни бъдат предоставени материали от общините за тези лица, за да може НАП в срок от една седмица да установи какви доходи са платили", каза Първанов. Той даде и пример: "На ул. „Кокиче”25 в кв. „Драгалевци” има къща, която визуално струва еди-колко си. Проверява се на ул. „Кокиче” кое е това лице. След което, това лице се дава на НАП, за да се провери дали то има съответните доходи при придобиване на сделката”. 

По 20-25 имота във всеки квартал са набелязани за проверка. До момента е извършена проверка и на 32 луксозни автомобила, сред които и „Бентли”. Част от тях са оставени на отговорно пазене на паркинга на Агенция „Митници”.