В деня на Цветница Националният център по трансфузионна хематология и БЧК организират поредната съвместна кампания за безвъзмездно кръводаряване "Запалете свещичка, дарете живот".

Кампанията се провежда за шеста поредна година със съдействието и благословията на Светия синод на Българската православна църква и Софийската Света митрополия. Цветница е един от най-красивите празници в годината. Тя е знак за силата на живота и любовта.

Всеки от нас може да стане част от този триумф, ако подаде ръка на някой нуждаещ се, ако го дари с любов, ако дари кръв.

Във връзка с кампанията на 12.04. ще бъдат разкрити временни пунктове за кръводаряване към православните храмове в София :

- "Св. Александър Невски" - на площад "Св. Александър Невски", в автобус за кръводаряване

-"Света Неделя" - Аулата на Богословския факултет

- "Покров Богородичен" - Енорийски център, до пл. „Руски паметник"

- "Свети Седмочисленици " - в 6-то основно училище

Тазгодишната кампания за кръводаряване стартира още на 30.03.2009 г., когато за 13-ти пореден път Министерството на здравеопазването и Студентските съвети започнаха кампания сред българските студенти за безвъзмездно кръводаряване.

120 студенти са дарили досега кръв като до края на кампанията на 21.05.2009 г. се очаква броят им да достигне 650 - 700 души.

От първата студентска кръводарителска кампания през 1997 г. досега само в София кръв са дарили 15 932 студенти от 30 столични университети и факултети.

Даряването на кръв не е въпрос на пари, а на съпричастност, състрадание и любов. Може би точно в този момент нечий живот зависи от една банка кръв и всеки от нас може да даде своя принос за неговото спасяване. Защото кръвта е най-универсалният символ на живота и най-ценното лекарство.

Една от основните цели на проведените кампании е не само хората да бъдат призовани да дарят кръв, а и да бъдат подтикнати да възприемат акта на кръводаряване като съпричастност към болката на другия.