Председателят на парламента Георги Пирински откри тържественото заседание на парламента посветено на 130 годишнината от Учредителното събрание и Търновската конституция.

За днешното заседание в парламента са членове на Министерския съвет, ръководителите на ВКС, Върховния административен съд, магистрати от Конституционния съд висши духовни представители омбудсман, много представители на дипломатически корпус.

На тържественото заседание присъства и президентът Георги Първанов.

Специални гости на тържественото заседание са ученици от училища, носещи имена на възрожденци. С изпълнение на Детския радиохор на химните на България и ЕС бе открито тържественото заседание.

Парламентът прие с единодушие да инициира създаването на мемориал в столицата в памет на представителите на народа ни в Учредителното народно събрание, положили темелите на новата Българска държава.

Решението е част от приетото от депутатите обръщение към българския народ по повод 130-та годишнина от приемането на Търновската конституция.

От пленарната зала председателят на парламента Георги Пирински изтъкна, че на днешния ден преди 130 години нашият първи парламент приема Търновската конституция и така решава своята върховна национална задача - установяването на новата българска държава. Десетилетия наред Търновската конституция остава всепризнат образец за прогресивно държавно устройство, изтъкна още Пирински.

Без нея надали щеше да се случи българското чудо, което младото Княжество спечели уважението на модерните европейски държави, посочи още Пирински.

Премиерът Сергей Станишев също изтъкна приноса на Учредителното събрание и Търновската конституция

По думите му Търновската конституция може да се сравнява само с приемането на България в ЕС - това най-голямо постижение на страната ни през последните десетилетия.

Чрез видео послание председателят на Европейския Парламент Ханс Пьотеринг заяви: Вашата страна и преди всичко българският народ заслужава благодарности за положените през последните години огромни усилия както и за готовността за предприемане на реформи. От собствената си история българският народ се е научил да цени свободата и да уважава човешките права.

Конституцията от 1879 година положи основите на съвременна свободна България и 130 години по-късно тя е демократична държава.

Днес членството на България в ЕС служи като допълнителна гаранция за извоюваната свобода и демокрация>"

Пьотеринг цитира българския девиз „съединението прави силата" и добави: „Тази мисъл свързан с легендата за Хан Аспарух отлично изразява и целите и визията на Европейския съюз - единството което умножава нашия потенциал, гарантира бъдещето на нашия континент и просперитета на европейските граждани."