Осем от служителите на едно полицейските управления на Глазгоу са записали в графата "Религия" от служебна анкета „джедай".

Както е известно, „джедаите" са персонажи, подобни на рицарите, от сагата „Междузвездни войни", които обладават особени сили, спазват воинските традиции и кодекса на честта. Основният им атрибут е светлинният меч.

Представител на полицията е потвърдил, че сред джедаите действително има осем полицая и още двама служители на управлението.

"Няколко от членовете на благородния орден на джедаите обитават не далечна галактика, а са предпочели Глазгоу", пишат британски медии, добрали се до информацията.

Представителите на необичайния орден са излезли наяве при доброволна анкета.
Сред въпросите са били такива за възраст, пол, раса, вероизповедание и за сексуална ориентация. 

От полицейското управление уверяват, че цялата информация е предоставена напълно доброволно и личните данни са защитени.

За първи път в полицейски управления се появява орденът на джедаите, а в аналогична анкета през 2001 година като техни последователи са се посочили около 390 хиляди жители на Великобритания.

Миналата година братята Барни и Даниел Джонс основаха „Британска църква на „джедаите". В нея се провеждат служби, посветени на Силата, тренировки по фехтовка и медитация.

Националната статистика на Великобритания обаче не признава „джедаизма" като религия и затова въпросните полицейски служители са били отчетени като атеисти.