Кризата дойде, банките оцеляха, хората искат политическа промяна. Това е основният извод от изследване за икономическите и електоралните нагласи на населението на страната по отношение на усещането за финансовата и икономическата криза. Данните представи Георги Стойчев, директор на Институт „Отворено общество”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Изследването е проведено през март-април 2009 г. от екип на Институт „Отворено общество” и е национално представително за пълнолетното население на страната. Интервюирани са 1184 лица над 18 години.

Според проучването хората живеят с ясното усещане за икономическа криза, но без страх от катастрофи. Доверието към финансовата система е съхранено и нараства в сравнение с нивата от началото на кризата през октомври миналата година. Очертава се превес на предпочитанията за политическа промяна. 55 % от анкетираните заявяват, че кризата лично ги е засегнала като преобладават песимистичните оценки на гражданите по отношение на икономическото състояние

Българите са умерени оптимисти и очакват, че ситуацията ще се влоши, но не драстично. Няма криза на доверие в банковата система. Наблюдава се увеличаване на доверието към банките от октомври насам. Хората, които искат политическа промяна обаче са мнозинство. Над половината от гражданите преди кризата посочват, че положението за тях е нетърпимо – това са хора в перманентно кризисно състояние. Хората, които смятат, че положението е добро, са намалели обаче на половина спрямо миналата година. С около три пъти от октомври 2008 г. насам намаляват хората, които виждат позитивно развитие в българската икономика.
44,4% смятат, че безработицата рязко ще се увеличи, а 32,4% са по-оптимистични и смятат, че безработица ще се увеличи слабо. Също толкова (32,6%) смятат, че безработицата ще остане на същото ниво.
Хората по-песимисти за развитието на държавата, отколкото за развитието на собственото си финансово състояние.
55 % от гражданите заявяват, че по един или друг начин кризата им влияя по отношение на намаляване на заплатите, увеличаване на разходите за кредити, принудителен отпуск, полагане на допълнителен труд без заплащане, съкращение от работа, отказ за кредит.

Няма драстична промяна в начина, по които хората оценяват възможността си да спестяват. Няма промяна сред хората, които заявяват, че затъват в дългове. Не се регистрира рязко влошаване на финансово състояние на домакинствата. 2/3 (66,1%) от хората заявяват, че не спестяват, а тези, които спестяват (15,5 %) държат парите си в банки. 80% от кредитополучателите отделят около 50 % от месечния си доход за покриване на вноските си. Около две трети от гражданите казват, че изпитват затруднения да обслужват кредитите си.
Подкрепата към валутния борд нараства от 45 на 55%. В момента няма криза на доверието към българските банки, расте и доверието към българския лев. Хората, които спестяват в левове се увеличават от 67 на 77% през последните пет месеца.
От 45% от хората смятат, че левът трябва да бъде заменен с еврото, но този процент не расте през последните пет месеца. Расте групата на хората, които смятат, че бързо трябва да се замени левът с еврото.

Антикризисните мерки на правителството се ползват с ограничена подкрепа сред българските граждани. Хората смятат, че по време на криза страната трябва да бъде управлява от Бойко Борисов (20%), Сергей Станишев (9%), Волен Сидеров (6,6%), Ахмед Доган (5,7%), Иван Костов (3,6%).