Българският кошмар на една жена - така е озаглавена статия в The New York Times. Става въпрос за британката Рейчъл Гоуит, която решава да си купи имот в родния ски курорт Банско.

Според нейните думи, тя е направила всяка възможна грешка, опитвайки се да си купи и да продаде недвижим имот в България.

Историята й започва през 2004-та, когато депозира без да е виждала, все още недостроен апартамент в Банско.

Малко по-късно на Рейчъл се налага да се обърне към съда, за да може да си върне парите, след като собственикът на имота не е изпълнил задълженията си към нея.

В крайна сметка тя все пак успява да върне депозита си.

Да, звучи странно, но аз съм една от хилядите британци, които са направили същата грешка, казва 31-годишната госпожица от северна Англия.

Въпреки първоначалния си лош опит тя се мести в България с намерението да започне бизнес с имоти в селата край Стара Загора.

„Влюбих се в тази страна", казва тя.

В следващите няколко години тя се бори със строители, със законите в България и трудностите на родния пазар, които я вдъхновяват да напише онлайн книга, озаглавена „Моят български имотен кошмар". Книгата може да бъде намерена на нейната интернет страница.

Рейчъл Гоуит все още се занимава с продажба на селски имоти, но е готова да даде съвет на всеки, които иска да закупува земя в България.

В България можеш да си купиш ферма за 40 000 евро, но след това ще са нужни много средства за нейното реновиране. Хората, които успяват тук са тези, които могат да работят навън и да вършат работата си сами, категорична е британката.