ОУ “Васил Левски” е на път да се превърне в сегрегирано ромско училище, алармира в докладна до ОбС директорът на учебното заведение Петко Маринов. Той информира местните депутати за действителната обстановка към момента в училището с най-голям сграден фонд в Софийска област.

Ето и част от текста на докладната записка: “Едно от училищата с най-голям сграден фонд в Софийска област е на път да се върне в развитието си там, откъдето е започнало през 1912 год. на миналия век – да обучава само деца от ромския квартал в Ботевград!
Вече пета година подаваме докладни записки, информации, предложения и становища, адресирани до МОН, РИО – София област, Общински съвет и Община – Ботевград, за възможността това да се случи, за се стигне до 2009 год., когато само осем деца от етническото мнозинство в Ботевград са записани за първи клас в училището. Те трябва да бъдат интегрирани сред около 30 свои връстници от ромски произход, ако приемат тази ситуация!
Най-голямото училище в Софийска област със съвременна, удобна за възпитаниците база, обучавало през 1990 г. 1724 ученици, разпределени в 61 паралелки. Педагози професионалисти, морално отговорни за качественото обучение и възпитание на децата и подрастващите в него. Ето тази визитка на училището се стремим да бъде изпълнена със съдържанието, с което е била, когато тази институция е удостоена с орден “Крил и Методий” - I степен по повод 75-годишнината от създаването на училището.
За съжаление, обаче, в края на учебната 2008-2009 год. нещата стоят тревожно. Само за десетилетие броят на учениците в училището е намалял три пъти, а статистиката за последните пет години показва, че при относително постоянен брой деца, подлежащи за обучение в първи клас в град Ботевград /ежегодно около 200 деца/, броят на обучаваните в ОУ “Васил Левски” е намалял почти с 50%. От 774 ученици, разпределени в 39 паралелки през 2004/5 учебна година, към настоящия момент броят на учениците е 418, разпределени в 20 паралелки. Следствие на редуцирания брой ученици е намаляването на преподавателския състав – от 70 преподаватели през 2004/5 учебна година до 32 към днешна дата.”.

По-натам в докладната се казва: “Много са и проблемните деца, обучавани в ОУ “В. Левски”. Според изследвания на училищния психолог педагогическият персонал на ОУ “Васил Левски” работи с твърде голям брой деца от категорията “деца в риск”, които съставляват около 20% от състава на учениците в училището. Голяма част от тези деца живеят в условията на социален дефицит – отсъстващи родители, родители със съмнителен, но доходоносен бизнес, създадени вредни навици и агресивен модел на поведение.
Изключително натоварената учебна среда е свързана с непрекъснат стрес на педагогическия персонал на училището, единствен в Ботевград изправен пред предизвикателството да работи в мултиетническа среда с почти изравнен брой на обучаваните деца от ромски и български произход.".

Докладната завършва с конкретни предложения на директора на учебното заведение:

1. РИО – Софийска област, съвместно с отговорните за образователната политика служители в общинската администрация и Постоянната комисия по образование и наука, култура и духовни дейности към ОбС – Ботевград, да предложат на предстоящата сесия  на Общинския съвет мерки за предотвратяване обособяването на ОУ “Васил Левски” като сегрегирано ромско училище в Ботевград;

2. Общински съвет – Ботевград да предложи на законодателната власт в Република България промяна в проекта на новия Закон за училищното образование и предучилищно възпитание и подготовка, за ясно посочване на отговорностите на местните власти и на държавните власти по отношение на образователната политика и образователната среда, така че да няма противоречие между правото на родителите да избират училището и Стратегията за образователна интеграция на децата от етническите малцинства