Възможно е да има леко покачване на цените на електроенергията от 1 юли.

Това прогнозира председателят на ДКЕВР Константин Шушулов, цитиран от БНР.

Причините са драстичното поскъпване на тока, произведен по комбиниран начин от топлофикациите, и увеличаването на дела на електроенергията от възобновяеми енергийни източници, която е с по-високи цени.

По същите причини от НЕК са заявили по-висока изкупна цена - с 19%. Това означава, че токът за големите предприятия най-вероятно ще се увеличи с тези 19% от 1 юли. 
Цените, по които обаче НЕК ще продава електроенергия на разпределителните дружества, ще се регулират от ДЕКВР. На този етап не е ясно обаче за битовите потребители какъв ще е процентът.

Припомняме, трите основни разпределителя поискаха едновременно увеличение на цената на електроенергията с почти еднакъв процента. Тогава от ДКЕВР обявиха, че исканията не са реалистични. 

Шушулов посочи още, че няма да се съгласят с искането на Асоциацията на топлофикациите в България отново да се преминава към определяне цените на парното веднъж годишно.

„Това не е в интерес на потребителите", бе категоричен Шушулов, тъй като според него това е "загърбване на интересите на крайния потребител".

"Кралят на целия баланс е потребителят, без потребителя няма да ги има нито разпределителните дружества, нито топлофикациите", обясни мотивите си Шушулов.