Според президента Георги Първанов българският национален интерес е защитен след постигнатите договорености в Москва по проекта „Южен поток”. Държавният глава беше категоричен, че трябва да продължи търсенето на възможности за финансиране на АЕЦ „Белене”, като руската страна не бива да бъде изключвана. По отношение на искания нов договор на страната ни с „Газпром” Първанов поясни:

„Новият договор с „Газпром” трябва да бъде неразделна част от пакета споразумения, които ще се подпишат вероятно в средата на май. Продължавам да смятам, че България трябва да отстоява своята позиция за отпадането на последиците, защото страната ни просто трябва да извади фактите, да постави въпроса колко са спечелили посредниците за сметка на българския потребител през всичките тези години и с тези аргументи да постигне своята цел”.

Запитан как ще коментира искането на България за кредит за изграждане на АЕЦ „Белене”, Георги Първанов отговори така: „Не е много лесно да се намери кредитиране за такъв значим и голям проект, какъвто е втората ни ядрена централа в условия на световна финансова криза. Трябва да се продължи търсенето на възможности за финансиране, да не се изключва руската страна, разбира се, при наличието на такава готовност, заедно с нашите партньори в строителството на централата. Категорично не мога да приема твърденията и претенциите на някои политически сили да бъде замразен този обект – незнайно докога- дотогава, докогато сигурно съседите ще са построили своите централи и България просто ще остане в опашката на страните, претендиращи за сериозен ядрен и енергиен фактор”.

Първанов коментира още, че ще поиска учените от Българската академия на науките да предложат модели за изход от кризата, ако Министерският съвет не го направи. Държавният глава разкритикува образователния министър Даниел Вълчев за стратегията за наука, която е внесена в Народното събрание. „В този си вид документът не може да се разглежда от законодателния орган. Бях изненадан да чуя, че самият министър се дистанцира от този проект и се питам в крайна сметка кой стои зад него”, заключи държавният глава по време на Националния форум за науката, който приключи в БАН.