Жителите на австралийския град Аделаида останали неприятно изненадани една февруарска сутрин, когато на мястото на любимото им езеро видели пустош с боклуци по нея. По-рано тази седмица градските власти излязоха с официално становище по случая, в което отрекоха умишлена човешка намеса.

Компютърна грешка е довела до автоматично отваряне на вратите, задържащи водния поток, твърдят разследващите органи. За няколко часа милиони литри вода изтекли от езерото Torrens Lake.

Експертите са работили по няколко версии за инцидента, свързани с човешки фактор, саботаж и дори хакерска атака. В крайна сметка обаче разследването не е открило доказателства за каквато и да е човешка намеса.

Сериозни загуби от изтичането на езерото претъпели речното параходство и местните компании за круизи. Яхтените клубове пък отменили учебните занятия за няколко седмици, докато езерото се напълни отново.

Предвидените мерки подобен инцидент да не се повтори в бъдеще ще струват между 50 и 100 хиляди долара от бюджета на Аделаида.