Днес в Ботевград стартира състезанието “Бодигард 2009”. В него  участват представителни отбори на Република Крим, Украйна, Национална служба за охрана, Национална служба за борба с организираната престъпност, СОД-Варна, Професионален колеж по сигурност и охрана “Свети Георги Победоносец”, на частноохранителните фирми “Аркус”, “Скорпио” и “Нерон”.

Първата задача на участниците бе да демонстрират как се охранява ВИП-персона. Най-много точки в този кръг – 42, получи отборът на Национална служба за охрана. След него се подреждат отборите на Крим и Украйна. Те получиха съответно 36 и 31 точки.

В момента състезанието продължава в Правец, където участниците ще покажат майсторско управление на автомобил. Утре в района на бившата казарма в Ботевград ще се проведе третият кръг – прецизна и точна стрелба. Финалът на състезанието ще бъде в събота в спортната зала. Там участниците ще демонстрират бойни умения. Награждаването на победителите започва от 14.30 часа.

Турнирът “Бодигард” се провежда под патронажа на областния управител Емил Иванов. Организатор на международното състезание е Българска федерация по бойно-приложни изкуства с председател Александър Йовчев. 

На официалното откриване на турнира присъстваха зам.-областният управител Мартин Шишков, кметът на Ботевград Георги Георгиев, представители на общинското ръководство и администрацията, началникът на РУ на МВР - Ботевград Венцислав Здравков и други.