Тежка катастрофа е станала на път І-5 от Казанлък за Стара Загора, съобщиха от ОДП-Стара Загора.  

От там уточняват, че преди инцидента на пътя са се движили лек автомобил "Опел Омега", управляван от 45-годишния  И.Р.от Казанлък и  "Шкода  Октавия", шофиран от от Г.Е. на 44 г. от Горна Оряховица.

На около 300м от разклона за с. Тулово, общ.Мъглиж, на прав участък от пътя, маркиран с единична непрекъсната осова  линия, двете коли са били изпреварени от лек автомобил "Мазда" .Той е бил с неустановен  модел  и  регистрационен номер. При прибиране в лентата си за движение той ударил "Опел Омега".

При удара "Опел"-ът се отклонил вдясно и движещият се след него  лек автомобил "Шкода Октавия", се ударил в предната му лява гума, напуснал платното за движение и се ударил в крайпътно дърво вдясно.

В резултат водачът на "Шкода Октавия" е получил травматичен шок и охлузно  контузни рани. Той е настанен за наблюдение в МБАЛ - Казанлък, без опасност за живота.

Возещата се в автомобила 44-годишна жена е  получила фрактура на черепа и на дясната ръка, а втората пътничка на 39 години е с фронтална фрактура на черепа. Двете пострадали жени са транспортирани в МБАЛ - Стара Загора, с опасност за живота.

Пострадалият водач и пътничките са ползвали обезопасителни  колани.  При извършената проверка не е установено наличие на алкохол в кръвта на водача И.Р. Поради влошеното здравословното състояние Г.Е. не е тестван с техническо средство и му е взета кръвна проба за химически анализ.

По случая е образувано досъдебно производство.

От ОДП Стара Загора допълват, че след инцидента се състояла работна среща за обсъждане на мерки за обезопасяване на път І-5. Тя е организирана по инициатива на Началника на РУ МВР - Казанлък главен инспектор Дамян Дамянов.

От полицията уточняват, че саамо за два дни в 4-километровия участъка от път І-5 в района на с. Тулово - с. Ягода ( от км 209 до км 213)  са станали две тежки катастрофи с един загинал и трима тежко пострадали. От началото на 2009 пътнотранспортни произшествия в района са вече шест, от които 3 тежки с 1 убит и 8 ранени.

През 2007 г. в участъка е имало 19 пътнотранспортни произшествия, от които 4 тежки с 5 ранени. През изминалата 2008 г. в  там са станали  24 катастрофи. 11 от тях са били тежки, като са загинали  5 души, а 15  са били ранени.

Характерното за произшествията в този район е, че те стават предимно в светлата част на денонощието  и са причинени от движение с несъобразена скорост, неправилно изпреварване и внезапно излезли на пътното платно животни.

В заседанието взеха участие директорите на Областно пътно управление, Районната пътна служба в Казанлък, кметът на Община Мъглиж, пътнопподдържащите фирми SBS и PSI , представители на пътна и охранителна полиция и психолог.

По-късно днес те ще посеят и мястото на двете катастрофи. Там участниците в срещата ще обсъдят възможностите  за реализиране на различни инфраструктурни решения, които да повишат условията за безопасно движение в уязвимия участък