Dell Vostro 1500 е малкият бизнес еквивалент на Inspiron 1520. Този лаптоп започва на цена под $600 и може да бъде конфигуриран с процесор от Celeron M540 до много по-бързия Core 2 Duo 7500. За разлика от Inspiron обаче, тук няма опция за AMD.

Дизайнът на лаптопа е по-скоро спартански, но също така и много професионален със солиден черен стил. Задната част на екрана и дъното на кутията са от дебела магнезиева сплав, която е здрава, но пък за сметка на това прави лаптопа по-тежък.

 Явно компютърът не е създаден за хора, които постоянно са в движение.
Дисплеят на Vostro 1500 е по-скоро обикновен. В зависимост от начина, по който стоите, трябва постоянно да нагласяте екрана, за да можете да виждате съдържанието му по-добре.

Ако лаптопът е с процесор Core 2 Duo, то тогава работата с машината е изключително приятна. Производителността на компютъра е повече от задоволителна, като Vostro 1500 се справя лесно с различни задачи.

Що се отнася до операционната система и софтуера, то Dell Vostro 1500 идва със само две CD-та - един диск за преинсталиране на Dell MediaDirect, а вторият е с драйвери за XP и Vista.

Не е включено CD за преинсталиране на операционната система, което е малко смущаващо. Оказва се също така, че инсталационният диск за Dell MediaDirect е само за Vista.

Ако решите вместо Vista да използвате Windows XP, може да се натъкнете на проблеми, които идват от софтуера Dell MediaDirect. Тази система се инсталира от малък "home" бутон, който се намира близо до "power" бутона. Програмата ви позволява да гледате филми и снимки, да четете документи, да слушате музика и други подобни неща.

Като цяло, Dell Vostro 1500 е средно мощна и сравнително евтина система за бизнес и домашни потребители. Нейното добро качество и опции за конфигурация я правят подходяща за различни приложения.