Учени от университета George Washington са създали приложение за iPhone, което ще помага на пушачите да се откажат от цигарите, според съобщение публикувано на страниците на The GW College Media Network.

Потребителите ще имат възможност освен да слушат музика и да изпращат съобщения, също да получават и съвети за рационално поведение при желание за спиране на тютюнопушенето.

My Quitline е свободно приложение за iPhone, което осигурява редовни консултации със специалисти от Програмата за отказване от цигарите към Националния институт по ракови заболявания, САЩ.

То е било разработено от д-р Лорейн Абромс от катедрата по Обществено здраве към университета George Washington в сътрудничество с Националните центрове за отказване от тютюнопушенето. Основната функция на приложението е да се използва като поддържаща терапия за бившите пушачи, с цел постигане на устойчиви резултати.

То позволява и достъп до подходящи напътствия за лицата желаещи да се откажат от цигарите. "Консултирането през тази програма дава нов шанс на пушачите да се преборят с вредния за здравето навик", казва Абромс.

Съществуват различни методи за отказване от цигарите. Усилията на много учени по света са насочени към разработването на съвременни приложения и програми, осигуряващи бързо и ефективно спиране на тютюнопушенето.

Методът IQS (I Quit Smoking - Аз отказах цигарите), базиращ се на рефлексотерапията, е доказал своята висока успеваемост. Повече информация за него и за отказване от цигарите може да получите на тел. 02/989 82 10 или на www.iqsbulgaria.com