Около 260 млн. души в света днес използват кирилица. 224 млн. от тях са в Европа, а 40 млн. в централноазиатските страни. Това съобщи доц. Цветанка Ралева. Тя е ръководител на катедра "Руски език" във Факултета по "Славянски филологии" в СУ "Св. Климент Охридски" при откриването на Кръгла маса на тема "Кирилицата и глобализиращият се свят" в "Дома на Москва в София".

Организатори на инициативата са фондация "Устойчиво развитие за България", културната институция, както и департаментът за външноикономическа дейност и международни връзки на Москва.

С присъединяването на България към ЕС кирилицата стана третата официална писменост в Съюза след латиницата и гръцката азбука. Кирилицата и културата, свързана с нея, ще допринесат за културното многообразие в ЕС, каза Борис Громов - директор на "Дома на Москва в София".

Участниците в Кръглата маса отбелязаха, че глобализацията и информационната революция са културно предизвикателство за България и страните, използващи кирилицата.

Според лекторите необходимо е да се помисли за единен стандарт на кирилицата в електронен вид. В Кръглата маса участваха представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, СУ "Св. Климент Охридски" и експерти от БАН.