Как работи система за видеонаблюдение в училищата демонстрира министърът на образованието Даниел Вълчев ден преди матурите.

Вече имам монтирани повече от 800 камери и всяка десета класна стая, където ще се провежда матура, е оборудвана. Камерите не навсякъде са такива, че да бъдат виждани от учениците, отбеляза Вълчев.

Той подчерта, че за матурите няма да бъде предварително одобрявано къде има камери до една година ще бъде въведена интегрирана система за виодеонаблюдение на училищата и тогава ще бъдат поставени табели за наблюдаваните сектори.  

Камерите са корейски и китайски и системата позволява едновременно да бъдат наблюдавани 1 000 обекта от специален екран, инсталиран в МОН.

Около 8 000 лева е разходът за оборудване с камери на едно училище. „Това не е контрол върху изпитите. Това е подобряване на сигурността на децата", подчерта провеният министър.

Никой не възнамерява да наблюдава всекидневно какво става в 40 000 класни стаи, каза още той. Просто решихме, че е правилно камерите да са подвижни, отбеляза Вълчев.

Камерите ще бъдат премествани, когато има събития като зрелостни изпити, а в останалото време ще бъдат в общите помещения, дворовете, някои коридори - за да не се допускат нарушения на обществения ред, поясни Вълчев.

Той подчерта, че за честното провеждане на матурите министерството разчита най-вече на квесторите. Вълчев отбеляза, че ако някъде се установят ненадейно много еднакви отговори или еднакви грешки, това ще е знак, че квесторите не са си свършили работата.