Две години и два месеца първата копка на 16 май т.г. официално бе открито ваканционното селище „Орлова скала” в най-голямото село на община Етрополе Лопян. Комплексът носи името на  естественото каменно образование, под което е разположен.
Собственици на новопостроения обект са бизнесмените Мирослав Печев и Димчо Иванов  - и двамата с лопянски корени. Сред многобройните гости на тържеството бяха членът на Европейския парламент и представител на Политическа партия ГЕРБ Владимир Уручев, кметовете на Етрополе, Ботевград, Правец и Пирдоп, общински съветници, представители на фирми, граждани. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил в съслужие с местни свещеници. Владиката благослови начинанието с думите, че откриването на големи обекти по време на криза, които да носят работа на населението, е Божия милост.
Главният инвеститор Мирослав Печев трогна присъстващите с признанието, че където и да се намира, винаги носи в сърцето си родното място с красивите му поляни, цветя, гори, бистрата река, близките останки от крепости. Най-съкровеното желание на всички участници в изграждането на ваканционното селище „Орлова скала” е да привлекат туристи от страната и чужбина и да ги накарат да почувстват магията на Лопян.
Комплексът разполага с хотелска част, включваща десет стаи и четири къщички с осем апартамента. Ресторантът е с капацитет 60 места и с още 60 на  откритата тераса над реката. Екстри за гостите са откритият басейн, сауна, тракийска баня.
Съсобственикът на обекта Димчо Иванов не пропусна да благодари на главния изпълнител на строителната дейност -фирма „Валидекс” с управител Валентина Иванова и на всички останали фирмите, дали своя принос за осъществяване на крайната цел. Специална благодарност бе отправена и към хората от селото, работили усърдно на строежа.
Кметът на община Етрополе инж. Богомил Георгиев пожела успех на собствениците, изразявайки задоволството от факта, че са избрали да инвестират  именно в родното си село Лопян. Градоначалникът и Владимир Уручев срязаха символично лентата и спазиха изконната традиция да плиснат менче с вода за късмет. Членът на Европейския парламент предаде поздравите на кмета на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди два дни счупи крак и не можа да присъства на откриването. „Нека това европейско селище се превърне в стандарт, който да следва регионът”, каза Уручев.
„Какво би бил Лопян без своите културни традиции?”, обяви водещата на тържество, предоставяйки сцената на местния певчески клуб „Ехо” с ръководител Пейо Пеев. Малко по-рано те изпълниха заедно с владиката Гавриил благоденственото песнопение „Многая Лета”. Специален поздрав за строителите и инвеститорите на ваканционното селище „Орлова скала” бяха песни, посветени на родното село Лопян.
В празника се включиха и таньорите от етрополския Фолклорен ансамбъл „Балканска младост”, които повдигнаха още повече празничното настоение и накараха много от гостите да се хванат на хорото. Домакините бяха приготвили вкусна курбан чорба, а за веселието се погрижи Младежкият духов оркестър от Етрополе.
Текст: etropole.info Снимки: botevgrad.com