Опит за банков обир е бил направен в Кюстендил, научи Дарик. Задържани са седем души от така наречената "люлинска бригада". Мъжете опитали да проникнат в клона на "Интернешънъл Асет Банк". Групата е специализирана в кражби от банки, а сред арестуваните има и полицай. До задържането на престъпниците се е стигнало след продължителна съвместна работа на служители от ГД "Криминална полиция", СДВР и ОД на МВР - Кюстендил.

Групата е работила с изключително добра техническа екипировка и много добра комуникационна връзка. Избраната от тях банка е била проучена, те предварително са се запознали с възможности за проникване, със заглушаването на охранителните системи, както с и необходимата техника за разрушаване на стени, решетки и прегради.

Крадците са били наблюдавани от специализирани екипи в продължение на два дни. Престъпната група се е придвижвала до Кюстендил с два автомобила "Мицубиши" и "Ауди". Работела е нощните часове и за съвсем кратко време успяла да разруши стена на мазе в жилищна сграда, която граничила с банката. Малко преди планирания обир полицията успяла да задържи 30-годишен инспектор от столичната криминална полиция. Малко след това бил хванат 34-годишен мъж, криминално проявен, който преди време бил заловен близо до Варна с 60 хил. лв. и с техника за заглушаване. Сред задържаните са още трима мъже на 35, 36 и 43 години, както и 36-годишен мъж, бивш служител на правосъдното ведомство. Сред арестуваните е и 35-годишен кюстендилец, известен на полицията като майстор на кражби по домовете и в момента изтърпява пробационно наказание.

От седемте мъже е иззета голяма сума пари, радиостанции, набор с електроника, устройства за рязане и охлаждане. Те са задържани за 24 часа в ареста на полицейското управление на Кюстендил. Работата по случая продължава, образувано е следствено дело в Окръжната прокуратура в Кюстендил.

Специалисти считат, че е надеждна системата за охрана на банките и е защитен интереса на клиентите им. Ето какво каза директорът на клона на "Интернешънъл Асет Банк" в Кюстендил Елена Илиева: „Това, което е изградено е достатъчно степенно. Те не са могли да реализират докрай своите намерения". Илиева гарантира сигурността на влоговете на клиентите на клона, сред тях са община Кюстендил и Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите.