Спасената от иманяри в кюстендилско антична стела носи уникална информация за историците, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Музейни специалисти са разчели текста на плочата и огласиха резултатите от проучването си на пресконференция. Пресконференцията е организирана в рамките на 48-та национална археологическа конференция, проведена в град Кюстендил.

Д-р Николай Шаранков от СУ "Климент Охридски" е представил съдържанието на стелата.

Тя датира от 170-212 година от н.е., а върху нея са изписани имената на култово сдружение, участвало в управлението и обществения живот на Древна Пауталия.

Разчитат се имената на ръководството на сдружението - 10 члена и председател. Имената са тракийски, гръцки и едно римско.

Срещу някои има и информация за заеманите от тях длъжности, членове на градския съвет на Пауталия и членове на местната селска община.
Името на божеството е унищожено - останала е част от тракийското прозвище на бога Арес.

Н. Шаранков е нарекъл културния паметник уникален с информацията, която носи - данните за религиозното сдружение са без аналог, друг такъв паметник не е откриван.

Мраморната стела е находка от светилище, намиращо се в землището на с. Долна Козница, община Невестино. То е обект на иманярски набези през последните 2 години.

През 2007 година са направени сондажи, специалистите се надяват скоро да имат възможност за същинско проучване на обекта, който е включен в археологическата карта на България.

Директорът на Националния археологически институт при БАН професор Маргарита Ваклинова благодари на представителите на полицията за спасяването на безценния експонат.

Когато видиш резултат, когато органите на полицията си свършат работата и опазят културен паметник, си мотивиран, казва тя.