Председателят на СДС - София област Чанко Дучев подаде оставка от поста си в местната партийна структура и отказа да е водач в листата на "Синята коалиция" в 26 МИР в столицата. Той съобщи това с открито писмо до ръководството на СДС.
В писмото той призова "дясно мислещите хора да подкрепят ГЕРБ на изборите за членове на Европейския парламент и за 41-о народно събрание". Според него, ако ГЕРБ спечели абсолютно мнозинство в следващия парламент, "най-сетне ще бъдат извършени необходимите реформи в секторите здравеопазване, образование и сигурност и България ще заеме достойно място в Европейския съюз".
Дучев мотивира своята позиция с това, че СДС "се разкъсва от вътрешнопартийни спорове и вече месеци наред основната тема е "за" или "против" Иван Костов".
Според него формацията няма смислени послания към гражданите, както и "искрата и ентусиазма, които могат да върнат доверието на хората в СДС".
Областният лидер добавя, че когато през март ръководената от него организация е подкрепила създаването на "Синята коалиция", той е направил това с ясното съзнание, че се поставя началото на един процес на широко дясно обединение.
Дучев е бивш главен секретар на младежката организация на СДС. Той зае този пост след като цялото ръководство на МСДС подаде оставка в несъгласие с политиката на тогавашния лидер на партията Петър Стоянов. Преди да заеме този пост, той бе координатор на СДС за Северозападна България