Годишна екотакса върху автомобилите ще бъде въведена в България от догодина, за да се компенсират загубите от премахването на акциза, пише "24 часа".

Това обсъжда работна група на екоминистерството и на финансите, съобщи зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев. Размерът на таксата ще е в зависимост от екостандарта на двигателя - колкото по-стара и неекологична е колата, толкова повече ще се плаща. Така най-високата сума от 250 лв. ще е за возила, произведени преди 1992 г. За новите тя ще е 100 лв.

"Точният размер на тарифите все още се уточнява", обясни Георгиев. Имало вариант правителството да приеме и по-усложнена схема, при която да се отчита не само стандарта на двигателя, но и вида гориво. Не било изключено за дизел отпреди 1992 г. екологичният налог да надхвърли и 1000 лв. Точният размер щял да стане ясен до 2 седмици.

"Освен попълване на дупката в бюджета от акциза, такава екотакса ще има и стимуилиращ ефект за подновяване на автопарка", обясни Георгиев. Приходите пък щели да се използват за проекти за очистване на въздуха.

Отмяна на акциза върху автомобилите над 163 конски сили от началото на следващата година одобри вчера на второ четене бюджетната комисия на парламента. "Трябва внимателно да се обмисли дали да се въведе екотакса или регистрационна", коментира шефката на дирекция "Данъчна политика" в МФ Людмила Елкова пред "24 часа".

Според експертите на финансовото министерство въвеждането на регистрационна е в по-голям синхрон с ЕС, където такъв данък има. От финансите изчисляват дупката в бюджета от отмяната на акциза на 20-30 млн. лв. Сумата е била около 60 млн,, но имало рязък спад в покупките на автомобили, който се очаква да продължи и догодина.