Ботевград е фаворит за изграждането на производствнените мощности на "Българския нанотехнологичен център". Това стана ясно при подписването на споразумение на стратегическо сътрудничество в областта на нанотехнологиите между българското правителство и IBM.

От българска страна споразумението беше подписано от зам.-министъра на финансите Любомир Дацов, а от страна на американската компания - Марсело Лема, генерален мениджър на IBM за Централна и Източна Европа.

За начало пред новия научен център ще бъдат поставени два приоритета - изграждането на нано- и микромашини и на наноматериали. Сътрудничеството с американската компания ще бъде насочено основно към първия приоритет.

Засега е ясно, че центърът ще разполага с две лаборатории - в Софийския университет и в Техническия университет, защото проектът цели и подготовка на специалисти. Все още се обсъжда къде да бъде разположена т.нар. Бяла стая - т.е. производствените мощности на центъра. Фаворит е Ботевград, но окончателното решение ще бъде взето след консултация със специалистите от американската компания.

Българското правителство отдели 50 млн. лева за развитието на центъра, като целта е страната да се превърне в лидер за региона в разработката на нанотехнологии. Вчера от кабинета дадоха мандат на зам.-министъра на финансите Любомир Дацов да подпише споразумението с IBM. Според Дацов - туризмът и земеделието са естествени за страната ни, но не изграждат образа й. Този образ трябва да бъде изграден от високите технологии, смята Дацов.