Кметът на Общината инж.Богомил Георгиев, Ирина Янева-психолог от Института по психология, Даниел Генчев-началник-сектор „Противодействие на организираната престъпност” в Областната дирекция на МВР-София и Нели Иванова-говорител на Дирекцията взеха участие в дебата по проблемите на детската агресия, който беше на 19 май т.г. в хотел „Етрополе”.
С обръщение към участниците в дискусията кметът на общината инж.Богомил Георгиев подчерта значимостта на проблема за насилието сред подрастващите и необходимостта всички институции да си подадат ръка за преодоляването му. Пожела успех на форума в името на бъдещето на нашите деца.
Разширено експозе “Обяснителни механизми на агресивното поведение – причини и предпоставки за възникването на агресивното поведение. Особености на децата, склонни към насилие" направи психоложката  Ирина Янева.
На видео-стена присъстващите видяха анкетата  с ученици и учители от СОУ “Христо Ясенов”, изразяващи мнението си за причините и формите на агресивното поведение и начините за въздействие в положителна посока. Изключителен интерес предизвика  представеният от учениците на ОУ “Христо Ботев” “Меморандум на детето”, в който децата сами посочват на възрастните от какво отношение имат нужда, за да бъдат по-добри.
Свои практики при работата с децата за преодоляване на детската агресия споделиха от Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, като разказаха за осъществяваната, съвместно с Детска педагогическа стая и Отдел “Закрила на детето” към Дирекция “Социално подпомагане” разнообразна дейност в тази насока.
Споделиха за беседите по темата за агресивното поведение в училищата, ежегодното организиране на турнири по футбол и народна топка под надслов “Силни без насилие”, за подготовката и излъчването  съвместно с Кабелна телевизия Етрополе, работата в Консултативния кабинет на телевизионните предавания “Децата – безценно богатство”.
Като председател на Училищната комисия за противообществениет прояви към ОУ “Христо Ботев” Лилия Томова разказа за начините на действие при конкретни прояви на лошо поведение сред децата и взаимодействието с родителите.
О.р. майор Васил Христов пък сподели своя опит относно работата  с децата от клуб “Млад командос”, които биват обучавани да влагат енергията си в изключително полезни и интересни занимания. Отлични резултати дава включването на деца с агресивно поведение в летните лагери на младите командоси.
Накрая участниците в дискусията се обединиха около извода, че проблемът с агресията между подрастващите може да се преодолее само с обединените усилия  на  обществото като цяло и изразиха готовност работата в тази насока да продължи.