Смъртта на 16 души помрачи тази сутрин най-големия събор на тракийските дружества в местността Бакаджик, край Ямбол. Повечето от жертвите бяха прегазени от автобус, пътуващ от хижа „Дружба" към Ямбол. Последният убит е намерен встрани от основната група загинали.

По последни данни загиналите са жители на Ямбол и околните села. Установено е, че 10 от тях са жени. По първоначални данни сред загиналите е и 16-годишно момче. Все още предстои разпознаването на две тела.

По последна информация броят на ранените расте и вече достигна 15 души. Четирима души са тежко ранени, седем са с по-леки наранявания, сочат данни от Спешния център в областния град. Тежко пострадала от пътниците е 82-годишна жена, закарана в болница с опасност за живота. Всички пострадали са откарани към болницата за оказване на медицинска помощ.

 

Допълнително е изяснено, че двама от загиналите в местността "Бакаджик" са били пътници в автобуса, останалите са от множеството, пристигнало за събора, съобщава МВР.

При спасителните работи е пострадал полицаят от РУМВР-Тунджа Митко Димитров, той също е откаран към болница за оказване на медицинска помощ.

На мястото на инцидента полицаи от "Охранителна полиция", пожарникари от областното звено, разследващи полицаи, директорът на ОДМВР комисар Стоян Драгнев, областният управител Николай Георгиев, кметове на общини от областта. В спасителните дейности на място са се включили и екипи на Министерството на извънредните ситуации.

Автобусът се е обърнал край връх Бакаджик около 9.20 часа тази сутрин. По първоначални данни загиналите бяха 13 души, съобщаваше се за четирима тежко ранени.

В автобуса "Сетра" са пътували 19 души от Дома за стари хора в Ямбол.  Водачът е 60-годишен от Ямбол, взета му е кръвна проба за алкохол, резултатите от нея ще бъдат готови по-късно.

Директорът на ОД на МВР Стоян Драгнев също каза пред Дарик, че вероятно поради техническа причина слизащият от върха автобус е помел движещи се към височината хора, стекли за събора за Спасовден.

До момента от здравното министерство потвърждават смъртта на 15 души, четирима са с черепно-мозъчни травми, а 11 са с по-леки наранявания. От настанените в болницата в Ямбол с опасност за живота са четирима души, съобщи за Дарик директорът на лечебното заведение доктор Борис Чорбаджийски. Той заяви, че е приел в болничното заведение 15 пострадали при инцидента. Болниците в Сливен и Бургас имат готовност за оказване на помощ на пострадалите при необходимост.

Все още не са идентифицирани жертвите от катастрофата, съобщи за Дарик кмета на град Ямбол Георги Славов. Кметът на Ямбол препоръча хората, които искат да получат информация да звънят в Спешния център в града. Той изрази готовност местните власти да помогнат с каквото могат след инцидента. Кметът заяви, че са налице достатъчно екипи, които да оказват медицинска помощ на пострадалите. Колетите на Славов от Сливен, Бургас и Стара Загора са заявили готовност да окажат допълнителна помощ, ако е необходима. Кметът обясни, че мястото на катастрофата, е парк, в който се организира по думите му най-големият национален събор на тракийските дружества.

Автобусът който днес сутринта  премаза 15 човека близо до Ямбол е преминал технически преглед на 2 май в град Елхово съобщи пред Дарик инспектор Красимир Костов от КАТ - Пътна полиция. Превозното средство е на 20 години.

Премиерът прекрати посещението си във Варна и отпътува за мястото на инцидента. МС обяви национален траур на 29 май. Правителството ще обсъди и по-какъв начин държавата да подпомогне семействата на загиналите и пострадалите. Ще бъдат отменени всички предизборни прояви, заяви Таня Джаджева, шеф на пресцентъра на МС.

По разпореждане на премиера Сергей Станишев към мястото на инцидента пътува реанимационен екип на Правителствена болница.

След 14.00 часа в Областна дирекция на МВР в Ямбол може да се търси информация за жертвите и пострадалите от катастрофата на телефон: 66 33 30, кодът на Ямбол е 046.

Войната на пътя у нас ежедневно отнема човешки животи. Това е втората катастрофа с автобус за последните две години и половина, превърнала се в кървава баня. На 7 декември 2006 година при тежка катастрофа на моста край град Бяла, Русенско отне живота на 18 души, а 11 бяха ранени.