МС обявява национален траур на 29 май, петък, за 16-те загинали, премазани от автобус в местността Бакаджиците край Ямбол, съобщи Таня Джаджева директор на правителствената информационна служба.

При инцидента, който стана тази сутрин, 15 души са ранени. Трагедията се разиграла, след като автобусът се врязал в изкачващи се към върха участници в тракийския събор.

Сергей Станишев и министрите се обръщат с настоятелна молбакъм всички граждани да се съобразят с обявения национален траур и към политическите партии и да се отменят всички публични концерти и увеселителни прояви.

Премиерът не присъства на редовното заседание на МС днес, тъй като е заминал по спешност за мястото на трагедията, обявиха на извънреден брифинг от правителствената информационна служба.

С него за Ямбол е отпътувал и министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев. Малко по-рано за мястото на трагедията се отправи и вътрешният министър Михаил Миков.

Заради инцидента Станишев е отменил и планираните си предизборни обиколки в Североизточна България.

От правителствената пресслужба обявиха още, че от автомобилната инспекция ще извършат проверка на фирмата, която е правила техническия преглед на автобуса. По първоначални данни отказали спирачки са причина за инцидента.

Президентът Георги Първанов изказва своите най-дълбоки съжаления и съболезнования на близките на жертвите и ранените при тежкия инцидент край Ямбол, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава отменя всички свои участия в планирани събития в близките дни.

Абитуриентският бал за деца, лишени от родителска грижа, който трябваше да се състои днес, се отменя за 9 юни.

Националният предизборен център на Коалиция за България изразява искрени съболезнования на близките на загиналите в катастрофата днес край Ямбол, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Заради тежката загуба на човешки живот Националният предизборен център на Коалиция за България отменя всички съпътстващи кампанията за предстоящите избори за Европейски парламент, концертни и развлекателни прояви, се посочва в съобщението.
 
Съболезнования на близките на загиналите изразиха и от изборния щаб на Синята коалиция. Сините прекратяват преизборните си прояви с изключение на най-важните официални срещи, съобщиха от централата.