Съветниците приеха Програма за закрила на детето. Тя съдържа следните приоритети. Това са: намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата; осигуряване на равен достъп до качествена предучилищна подготовка и учелищно образование на всички деца; подобряване на здравето на децата; защита на децата от всякакви форми на злоупотреба, насилие и експлоатация; насърчаване участието на деца; отдих, свободно време и развитие способностите на детето; закрила на децата с изявени дарби. Към всеки един приоритет са предвидени по няколко дейности. Очакваните резултати от изпълнение на програмата са намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата, намаляване броя на децата в специализираните институции, ограничаване броя на децата, отпаднали от училище и др. За реализиране на дейностити по програмата отговорят директори на детски и учебни заведения, РУ на МВР – Ботевград, общинска администрация, дирекция “Социално подпомагане” и др.

По време на обсъждането на Програмата д-р Стойна Петрова сподели тревогата си от факта, че над 30 деца от ромския квартал подлежат на задължителни имунизации, но не посещават лекарските кабинети. В тази връзка д-р Петрова предложи  на съветниците от “Евророма” да съдействат за издирване на децата, които трябва да бъдат ваксинирани, за да не пламнат огнища на заразни заболявания. Тя каза, че с колегата й д-р Радков ще осигурят необходимите ваксини.

Общинският съветник Иван Гавалюгов изрази мнение, че за уплатняване свободното време на учениците е добре да се провеждат турнири по различни спортове. Той заяви, че има идея в баскетболния турнир “Млади надежди”, който се организира ежегодно от botevgrad.com, да бъдат включени и училищата в селата.

Съветничката от “Атака” Цеца Христова подчерта, че Комисията за закрила на детето работи активно. “Лично подадох няколко сигнала до Комисията и тя реагира незабавно” – заяви Христова. Тя отправи препоръка да се работи повече по закрила на децата с изявени дарби.