8-годишната Николета, която бе отнета след съдебно решение от баща й Тодор Василев, вече е извън страната. Това съобщи за Дарик бащата на момиченцето. Детето бе отнето при акция в Асеновград с участието на съдия- изпълнител, полиция и представители на отдел „Закрила на детето", подробностите за която предизвикаха силен обществен отзвук и негодувание.

По думите на бащата, дъщеря му вероятно е било изведена от страната през нощта. Това е станало със самолет. Момиченцето е било изведено от майка й Барбара без необходимите за това документи и неясно как е преминало граничния контрол. Той допуска, че това е станало със съдействието на полските дипломати у нас. В момента бащата е пред посолството на Полша у нас и ще иска обяснение от полския консул.

Днес бащата се срещна с министър Гергана Паси в Министерството на външните работи, а след това отиде и пред посолството на Полша, където негово превъзходителство Анджей Папйеж не го прие. Ето какво сподели бащата на двете деца:

„Детето е в Полша, идваме от външно министерство. Г-жа Паси има на мейла си вече две снимка на детето с майка си. Детето явно е упоено. Аз звънях на 112 , за да предприемат всички мерки още когато стана цялата тази случка, както и на Гранична полиция да предприеме мерки, за да няма извеждане, но доколкото знам са изведени с дипломатически самолет. Предупредил съм и консула да не се издава пасаван, защото аз също нямам ограничени родителски права".

Тодор Василев обясни, че  е искал да се срещне с полския консул, за да му каже, че е потъпкал всякакви международни норми. Той твърди, че най-вероятно консулът е издал самият пасаван на детето.

По-късно, пред посолството на Полша, срещу отвеждането на Николета от странната, се събраха да протестират 50-тина младежи, който заявиха, че ще продължат с протестите си утре и в следващите дни докато не се срещнат с посланика. Те се заканиха подобни протести да има пред всички институции, отговорни за случилото се.

„Днес няма да правим простотии заради Националния траур, но от утре имаме намерение да се видим с посланика. Ще се видим с него без значение от неговото работно време. Ние сме български граждани и когато отвличат деца както в 18-ти век в Африка, ние смятаме, че е напълно нормално да се видим с посланика, без значение от това какво мисли той. Ако не му харесва да си върне акредитивните писма и да си отиде в държавата си, в която явно е нормално така да се влачат деца по улиците и да се разделят от родителите си. Няма да го правим на политика. Днес е Ден за траур, но това няма да го оставим така, ще намерим начин, ще предприемем всички мерки докато не се видим с тях", заяви един от протестиращите младежи.

Заради обвинение на майката Барбара Василев, че съпругът й Тодор е отвлякъл двете им деца от Полша българският съд реши децата да бъдат върнати в Полша. Според Тодор, Барбара има сериозни проблеми с алкохола и наркотиците и оспорва решението на институциите. В неделя той и протестиращите днес ще се съберат отново пред посолството на Полша.

По-късно стана ясно, че Окръжна прокуратура - Пловдив е образувала проверка по случая с двете деца по жалба на бащата. В момента се събира от всички институции, участвали в инцидента, информация за случая и се очаква прокуратурата да се произнесе във възможно най-къси срокове.

По случая паралелно е образувана и проверка в Районна прокуратура - Асеновград, каза районният прокурор Гергана Мутафова. Проверката е за принуда и за това до каква степен е била тя удачна за децата и как тя ще се отрази на психиката им,обясни прокурорът.

Според магистратите, проблемът е, че майката и момичето в момента се намират на чужда територия - в посолството на Полша у нас. Контактите с тях могат да станат чрез призовки, но спазвайки законовите срокове е възможно през това време те да напуснат страната, коментират прокурори.

Действията на служителите на Агенцията за социално подпомагане са провомерни и професионални, това се казва в позиция на агенцията по повод случая с децата от Асеновград. Действията на служителите на Агенцията за социално подпомагане по случая с децата в Асеновград са съобразени с върховенството на закона, професионалната етика и интересите на децата, се казва още в позицията.

Потресаващата семейна драма се разигра на 28 май в Асеновград. Майката - полякинята Барбара Василев, се опита да отведе децата си - 8-годишната Николета и 7-годишния Павел, от баща им. Родителите са разделени, но не са разведени. Нежеланието на децата да тръгнат с майка си заведе в квартала им полиция, съдия-изпълнител и представители на социалните служби. При насилственото отвеждане на децата се стигна до побой и в крайна сметка по-малкото дете избяга.

Павел и сестра му Ники живеят вече две години заедно с баща си в Асеновград, след като Тодор решава да се върне от Полша с децата. Тогава обаче Барбара подава жалба в полския съд, че децата й са отвлечени. В България се завежда дело за отвличането на децата по международната Хагска конвенция. Василев се оказа в капана на правораздаването, защото вече е осъден от Софийски градски съд за отвличане на собствените си деца. Присъдата е потвърдена и на последна инстанция, с дата 13 март 2009 година е издаден изпълнителен лист за незабавно връщане на децата обратно в Полша.