У нас е регистриран първият случай на новия вирус АH1N1, съобщиха от министерството на здравеопазването

Става дума за български гражданин, пребивавал в САЩ, пристигнал с полет от Ню Йорк и пристигнал у нас на 27 май.

По непотвърдена информация случаят е регистриран във Велико Търново. Заразеният българин с новия грипен вирус е студент в САЩ.

На 29.05.2009 г. се появяват първите симптоми на респираторно заболяване, а на 30.05.2009 г. същият търси медицинска помощ от личния си лекар с клинична картина на грипно заболяване.

В съответствие с дадените от Министерство на здравепазването указания, лекарят уведомява епидемиолозите от местната Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Незабавно е организирана консултация със специалист по инфекциозни болести и е извършено подробно епидемиологично проучване. Болният е изолиран и се лекува в специализирано отделение по инфекциозни болести, прилага се антивирусен препарат и към момента е в добро състояние.

Открити са и се изследват контактните на пациента лица - 4-ма души, всички в добро състояние и без признаци на заболяването, които са под постоянно медицинско наблюдение.

В съответствие с по-рано разпоредените от МЗ мерки и в изпълнение на Националния Пандемичен план са предприети всички необходими противоепидемични действия. Откритият случай потвърждава ефективността на създадената система за надзор на заболяването. Ежедневно се проверяват случаи на хора с грипоподобна симптоматика, основно пристигащи от страни с широко разпространение на вируса.

Министерството на здравеопазването своевременно ще информира обществеността за развитието на епидемичната ситуация.

За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията.

Доктор Англе Кунчев началник отдел Надзор на заразните болести в министерството на здравеопазването коментира случая: Потвърденият случай на вируса АH1N1 е закономерно явление, тъй като в последните няколко дни и в почти всички страни от западна и източна Европа се регистрираха такива случаи.

Той е характерен и по начина на възникване тъй като става дума за български гражданин, пребивавал в Съединените щати.

Два-три дни след завръщането си той е развивал симптоми и системата по която беше създадена за надзор на това заболяване съответно са алармирани епидемиолозите от РИОКОЗ, които са организирали изследването.