От 1 юли в големите градове на страната лекари от Военномедицинска академия ще дежурят на мотори по улиците, за да помагат на Спешна помощ. Мотоциклетите ще се управляват от водачи, които ще превозват лекари-реаниматори и трябва да пристигат на мястото на инцидента до 7 минути.

28 мотоциклета и 5 АТВ-скутера ще помагат на центровете за Спешната помощ. Повикванията ще се приемат на единен номер 1111, като е препоръчително сигналите да се подават на тел. 112 и оттам те да прехвърлят сигнала към този единен номер.

АТВ-скутерите ще се използват при сложни условия като те трябва да достигат до мястото на инцидента до 20 минути след повикването, обясни директорът на военно- медицинска академия генерал Стоян Тонев. "Това е единственият вариант, при който екип да стига максимално бързо на седмата минута, на което и да е място в едни голям град. От тези 28 мотора 12 ще бъдат в София, а останалите - в другите военни болници в страната", каза още Тонев.
 
Започна и реализирането на проект за въвеждане на информационна система от електронни здравни карти, на които ще бъдат записани здравни данни. Картите ще се издават на служителите на Българската армия и на Министерство на отбраната, както и на всички пациенти на ВМА.