Европейската мрежа на “Пътна полиция” /TISPOL/ предприема акцията с цел ограничаване на нарушенията и пътно-транспортните произшествия

Във всички страни-членки на Европейския съюз  по едно и също време, от 1 до 7 юни 2009 г, включително, се провежда контролна акция  за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол. Тя е организирана от Европейската мрежа на “Пътна полиция” (TISPOL) с цел  предприемане на ефективни мерки за ограничаване на нарушенията и пътно-транспортните произшествия по тази причина. За провеждане на операцията във всички страни на ЕС, включително и в България, от националните служби “Пътна полиция” е създадена необходимата организация. “TISPOL” подпомага полицейските служби в цяла Европа за подсигуряването на масирано полицейско присъствие и контрол за извършваните нарушения, по такъв начин, че шофьорите да не се съмняват, че ако решат да рискуват като карат пияни или дрогирани, ще бъдат заловени и осъдени за това.

От “TISPOL чрез медиите отправят предупреждение за нарастващия през последните години случаи на управление след употреба на алкохол и упойващи вещества вечер и нощем в дните петък, събота и неделя, както и за това, че голяма част от водачите не оценяват реално нарастващия риск за нарушения и пътни злополуки дори от употреба на малки количества алкохол, както и на медикаменти, чието приемане преди и по време на шофиране е забранено или непрепоръчително, съобщават от Пресцентъра на МВР.