Честването на Деня на детето-1 юни съвпадна с годишнината от създаването на ЦДГ № 1 „Марийка Гаврилова” в Етрополе.
Присъстваха родители на децата, бившата директорка на градината Стефка Шаранова и Десислава Найденова-главен инспектор „Просвета, култура и вероизповедания” в Общинска администрация. Тя поздрави децата, учителките и леличките в градината и подари на директорката Павлина Златарева разкошен букет цветя.
Богата по съдържание, замисъл и костюми беше програмата на малките палавници. В много случаи малките изпълнители надминаха себе си при изпълнение на песните, стихчетата и сценките.
Ето и малко история.
На мястото на сегашната сграда на ЦДГ № 1 „Марийка Гаврилова” до 1828 година е имало женски метох към манастира „Св.Троица”.
През периода 1828-1830 година в сградата се е помещавало първото училище в Етрополе.
В последствие тогавашната сграда е съборена и на нейно място е построена сегашната, специално за детска градина.
Като околийски управител по това време Павел Глогов посещава  Москва. Вероятно там е видял детско заведение и е възникнала у него идеята в Етрополе да се построи детска градина. С разрастването на промишлеността в града все повече родители започват работа в откриващите се предприятия и децата няма на кого да бъдат оставени. Това дооформя и идеята за детско заведение.
Сформиран е инициативен комитет, предимно от жени, Мария Мишева, Надежда Хикова и Цонка Медарова, които мобилизират около себе си населението в града. С доброволен труд сградата е готова за кратко време и през 1960 година са настанени първите питомци. Това е първата детска градина и затова все още се знае като № 1.
През 1961 година е дадено името ЦДГ „Марийка Гаврилова”. Първата директорка, до пенсионирането й, е Стефка Шаранова. От 1989 година директорка е Павлина Златарева. Догодина градината ще чества половин вековен юбилей. 
Днес в градината са настанени над 80 деца в четири групи, за които се грижат 17 души персонал. Има и подготвителна група.
В сградата има изградено локално парно, неотдавна смениха и дограмата. Обстановката вътре е цял дворец, чисто, подредено, уютно и спокойно заведение, в което децата се обучават и възпитават на общочовешки ценности.