След мистериозната смърт на 18-годишния благоевградчанин Иван Тумбалов, чийто труп бе открит от баща му в напоителен канал 40 дни след изчезването му, почти същата трагедия се разигра в етрополското село Лъга, съобщи bTV.
27-годишният Илиян Димитров изчезва мистериозно на 23 май т.г привечер, а на другия ден трупът му е открит от собствения му баща Марин в коритото на река Малък Искър край селото. Родителите са предприели собствено разследване.
"По едно време моя мъж изпищя! Започна да плаче и да вика: Не! Не! Не! И видях от дясната страна започнаха хора да надничат", разказва Бистра Димитрова, майка на мъртвото момче. Тя започнала да звъни на другите си две деца по телефона. "А те казваха: Моля ти се майко, кажи, че не е истина! Викам: За съжаление не мога да кажа, че не е истина, защото го видях, видях го в реката", плаче жената.
Илиян изчезва на 23 май, след като е окосил двора на семейната къща в село Лъга. Той се качва на старото си колело и отива на около 300 метра - до селския универсален магазин. В джоба на анцуга си 27-годишният младеж има 5 лева, мобилен телефон и запалка. "Той дойде вечерта между седем и девет, не мога да кажа. И една кутия цигари си купи", казва продавачката Диана.
След като напуска магазина, никой повече не вижда спортуващия и физически здрав младеж. Телефонът му е изключен. На следващата сутрин местен овчар намира колелото на Илиян, захвърлено в началото на моста над селската река. Мястото се намира в близост до магазина, но в противоположната на дома му посока.
Според разследващите, колелото е здраво и в пълна изправност. Малко по-късно тялото на Илиян Димитров е открито във водата в коритото на река Малък Искър от баща му Марин. Водата в реката е била до глезените на човек и според родителите е невъзможно тази вода е влачила тялото на момчето в продължение на 270 метра.
"Главата му беше леко на едната страна. Тук имаше кръв... От тая точно страна срещу мене беше му разцепена главата. Това се виждаше и там също имаше кръв, която е изсъхнала. Той ако беше влачен от реката, ако водата го е мила, въобще не трябваше да има никаква кръв по него", казва бащата.
"При първоначалния оглед на трупа не са установени следи и данни за наличие на физически увреждания и насилие спрямо трупа", заяви наблюдаващият прокурор Христо Христов.
Бащата Марин Димитров преброява 14 естествени баража на реката от 5-метровия мост до мястото, на което намира тялото на Илиян. Родителите твърдят, че има жители на селото, които знаят точно какво се е случило в нощта на 23 май.
"На нас не ни дадоха след това въобще да се доближим до него на по-малко от 10 метра. Аз бях там, майка му беше там, брат му беше там - не дадоха на никой да го погледне отблизо. Как може да не ми дадат на мен да видя сина си!?! Мъртъв, не мъртъв - той е мой син в края на краищата. Само ние не можехме да го видим. Тая работа не разбирам как става", разказва Марин Димитров.
По случая е образувано досъдебно производство по член 127 от Наказателния кодекс за умишлено склоняване към самоубийство. Според близки и приятели на момчето обаче, Илиян не е бил в депресия и никога не е имал проблем с наркотици или алкохол. В деня на инцидента дори бил ентусиазиран от предложение за нова работа, която щял да започне на 1 юни.
"Според мен не е нито нещастен случай, нито ... Абсурдно е за мене, напълно, да се е самоубил", категорична е Виляна Димитрова, сестра-близначка на Илиян. Семейството има малък бизнес и няма финансови затруднения. Не са му отправяни заплахи. Според разследващите, резултатите от аутопсията ще бъдат готови до седмица. Родителите обаче не вярват на държавните институции.
News.dir.bg