Към 10 юни Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има сключени договори с 1 931 аптеки. От тях 8 са на територията на нашата община. Договор със Здравната каса са подписали аптеките, намиращи се на: бул. “Освободител” 18, бл. “Космос”, бул. “Освободител” 51, ул. “Божко Божилов” 1А, бул. “България”, ул. “Божко Божилов” №4, пл. “Освобождение” №6 – с. Врачеш, ул.”Съединение” №1 – с. Новачене, ул.”Ноновска” №10 – с. Скравена.

Всички аптеки, които работят с касата, съгласно техните договори, трябва да организират в срок до 24 часа наличието и предоставянето на лекарства, заявени от пациенти. При възникване на проблеми с намирането на определени медикаменти или доставката им в аптеките пациентите могат да подават информация и сигнали в ЦУ на НЗОК и РЗОК.

НЗОК изразява пълно разбиране и подкрепа в усилията на производители, търговци на едро и аптеки да постигнат оптимален и конструктивен диалог за своевременно осигуряване на пазара на необходимите за пациентите лекарствени продукти.

Касата няма да предприема действия за проверки и налагане на санкции на аптеки на този начален етап от прилагането на списъка с ясното разбиране и желание пациентите да получат навреме необходимите им лекарства.

На зеления телефон на касата 080014800 може да се подаде информация за проблеми при намирането на лекарства. На сайта на НЗОК се намират адресите на всички РЗОК, откъдето пациентите ще получат информация за аптеките, сключили договори с тях.