Трима общински съветници от Русе бяха задържани с подкуп. Общинарите са рекетирали строителен предприемач, който имал намерение да извършва строителни дейности в собствен имот в русенския квартал „Здравец". Двама от тях са задържани в момент на получаване на половината от сумата.

Бизнесменът Пламен Илиев имал намерение да извърши строителни дейности на мястото на бившето кино „Здравец", за които се налага да се вземе разрешение от Общинския съвет и е поискал това със съответната процедура. После е потърсен от местни общински съветници от група „Развитие" Тодор Петров и Николай Станчев, които му поискали  30 000 лева, за да съдействат. Изнудваният мъж потърсил съдействие от органите на реда, и двамата общинари са били задържани при съвместна операция на прокуратурата и полицията с описани пари, по време на предаване на половината подкуп. В хода на разследването се установило съучастието и на крупния русенски бизнесмен и председател на групата, както и председател на комисията по финанси в общинския съвет Виктор Епщайн. На двамата общински съветници са повдигнати обвинения и са задържани за 72 часа.

Все още не е ясно дали ще бъде търсена отговорност от Епщайн, съобщи Валентина Личева заместник-окръжен прокурор на Русе.

Казусът със задържаните общински съветници бе обсъден на извънредно заседание на Председателския съвет към русенски общински съвет. Председателите осъдиха действията на колегите си, дистанцираха се от действията им и очакват справедливото решение на съда. Пред Дарик председателят Искрен Веселинов сподели, че общинският съвет никога не е имал по-лош имидж: „Това е изключително негативно, както и преди това влязла присъда, знаете на Цветан Стефанов. Честно казано не е имало по-лош като за общинския съвет от последната година".

Според него точката в дневния ред, която е трябвало да даде разрешение на собственика на имота да направи допълнително пристрояване, е била съвсем рутинна и е нямало никакви основания да се смята, че това разрешение ще бъде отказано. Засега етичната комисия към общинския съвет няма да заседава, за да разглежда казуса, ще се изчака становището на съда, обясни Веселинов.