Водата ще поскъпне в 21 региона, където се доставя с мощни електрически помпи. Заради увеличения с над 20% ток ВиК операторите искат увеличение от 2 до 10 стотинки за кубик вода. Държавната комисия ще определи новите цени на 28 ноември. В Пловдив цената за кубик се очаква да бъде 82 стотинки, във Варна – 1.14 лева. Най-скъпа вода ще плащат в Исперих – 2.03 лева.

Председателят на комисията Константин Шушулов не скри, че регулаторът е забавил увеличението на водата с повече от три месеца заради инфлацията.

Константин Шушулов: "Мисля, че пазарът вече се успокои и цените, и инфлацията ще тръгнат надолу. Затова можем вече да направим увеличение от 1 декември".

От пролетта на 2008 година обаче всички ВиК оператори ще въведат нов подход за таксуване на водата. Ще се въведе лимит до 3 кубика на човек. Който се вмести в него ще плаща по сегашните цени, а когато превиши потреблението, цената ще е значително по-висока. Мярката е дисциплинираща и е средство да се пести вода. Така е в САЩ и много европейски държави. Държавата все още смята какви ще са цените на водата догодина.

Люцкан Далакчиев: "Социално слабите са си социално слаби. А и не забравяйте, че доходите и критериите за заможност в София са едни, ама несъпоставими с онези хора в Разград, или пък спрямо Пловдив".

Българинът харчи между 60 и 110 литра вода на ден. Зависи колко често се къпе. Затова лимит от 2,8 - 3 кубика вода е напълно достатъчен, според комисията.