Спешни мерки за ограничаване на последствията от икономическата криза, защита на работните места и доходите ще поискат участниците в протестен митинг в центъра на столицата днес.

Организаторите от КНСБ очакват пред Министерския съвет да се съберат около 10 хиляди души.

В защита на конституционните права на работниците, защита на работните места и доходите е днешната Синдикално-гражданска демонстрация.

Между 10.30 и 11 часът основната група протестиращи ще се придвижи от площад Македония до сградата на правителството където до 12.30 ще протестират 10 те хиляди синдикалисти - учители, миньори, металурзи, енергитици заети в леката промишленост, подкрепени от съюзите на зърно и млекопроизводители и пенсионери.

Синдикалната централа настоява правителството да спази закона за държавния бюджет и за увеличи бюджетните заплати с 10 на сто от пъви юли, и да оттегли от парламена проекта на новия закон за събранията, който ще забрани протестите пред сградите на властта.

Синдикатът се обявява и срещу готвени промени в Кодекса на труда които предвиждат български работници да могат да се преотдават между работодатели, без гаранции, че ще запазят работните си места.

Нов акцент в демонстрацията е настояването за спешни мерки от страна на правителството за ограничаване на последствията от икономическата крза.

От КНСБ очакват в 12 часа премиерът Станишев да приеме контактна група на демонстрацията, ако не се поемат ангажименти по исканията ще се пристъпи към организирането на Национална предупредителна едночасова ефективна стачка.