Зам.-министърът на образованието и науката Ваня Добрева посети Ботевград. Тя се срещна с работещи в сферата на народната просвета. На срещата, която се проведе в кино “Форум”, присъстваха и граждани, които искаха да научат нещо повече за бъдещото на родното образование. Много въпроси бяха поставени на зам.-министър Добрева. Един от тях бе отправен от Петя Кочкова – директор на ОУ “Н.Й.Вапцаров”. Тя сподели, че общината все още не е превела преходния остътък от 200 000 лв. на учебното заведение. Петя Кочкова запозна Ваня Добрева с решението на ОбС, според което обществетните поръчки на училищата ще се провеждат от кмета на общината.

Зам.-министърът се ангажира да провери защо училището не е получило средствата от 2008 год., които му се полагат. Ваня Добрева каза още, че е противозаконно кметовете да провеждат обществените поръчки за дейности на общинските училища. “Това е право на директорите на учебните заведения” – категорична бе тя.

Ваня Добрева обеща да провери защо двете основни училища в града не са получили парите си по спечелени проекти към националната програма “С грижа за всеки ученик”. Зам.-областният управител Цанко Маринов също се ангажира да съдействия за изясняване на поставените въпроси.