ДАНС задържа трима души, двама от които адвокати, за трафик на бебета при съвместна операция с Националната следствена служба и под наблюдението на прокурора от Върховната касационна прокуратура Марио Стоянов. Групата е набирала бременни жени и е продавала новородените бебета на семейства от Гърция, желаещи да осиновят деца. Това съобщи Държавната агенция „Национална сигурност".

За 72 часа са задържани адвокат Емил Костадинов и младши адвокат Диляна Стоянова, както и Албена Черими. Те са обвинени от СГП за организирана престъпна група, която набира, транспортира, укрива и приема бременни жени с цел продажба на децата им.

Убеждавали са бременните жени да продадат децата си срещу сума от 3 000 до 5 000 лв. После новородените са продавани на гръцки семейства за суми от 30 000 до 40 000 евро, в зависимост от пола на бебето (за момчета се е плащало повече). Схемата на канала за продажба на бебета е работела на територията на България и Гърция.

Повечето гръцки семейства са включени в регистъра на кандидат-осиновители към Министерството на правосъдието и са заблуждавани, че осиновяването става по законната процедура за международни осиновявания. Набирали са ги чрез познати и чрез сдружение за осиновяване „Слънчев свят" (с отнет лиценз от края на 2007 г.), в което работи едно от задържаните лица. След раждането на детето гръцки гражданин го припознавал в родилния дом или впоследствие в служба „ГРАО" по местоживеене на майката.

Някои майки умишлено са сменяли адресите си преди раждането, за да се затрудни тяхното издирване. След издаването на акт за раждане и паспорт на детето, то е напускало страната заедно с гръцките граждани. По същата схема са продавали деца и на българи. За 1 година така са продали 13 деца на гръцки граждани и още три на български семейства, платили по 20 000 лв. за това.