От днес Столичната РИОКОЗ стартира кампания за имунизиране с комбинирана ваксина срещу морбили-паротит-рубеола (заушка) на лица от двата пола, родени в периода 1982-1992 г., с особен акцент на родените от 1982 до 1986г., съобщиха от здравната инспекция.

Имунизацията на младежи и девойки под 18 години ще се извършва само в присъствието на родител.

Имунизацията е препоръчителна, доброволна, безплатна и ще се извършва в Имунизационния кабинет на СРИОКОЗ, ул. „Враня" №20, ет. 5, к-т 517, от 8.30 до 12.00 и от 12.30 до 16.30 часа, всеки делничен ден.

Желателно е гражданите да носят талон, съдържащ информация за имунизационен статус и здравословно състояние, издаден от личния лекар.

Епидемиологичният анализ на разпространението на паротит през последните години показва ясна тенденция на завишаване на заболяемостта. През 1999 г. в София беше регистриран последния епидемичен взрив от паротит с 4792 регистрирани случая на болни.

През 2007 г. са регистрирани и 28 случая със засягане на половите жлези при мъже, панкреаса и централната нервна система - 19 случая на орхит, 4 на панкреатит и 5 случая на менингоенцефалит.

В момента ежеседмично на територията на страната се регистрират средно около 40 нови случая, от които 30-40% са от София. Очаква се този епидемичен подем да продължи и през следващата година.

С писмо от 18 октомври Министерството на здравеопазването е разпоредило провеждане на препоръчителна имунизация на засегнатите възрастови групи. Осигурени са необходимите количества комбинирана ваксина срещу морбили-паротит-рубеола.

Общопрактикуващите лекари са уведомени за стартиращата кампания с писмо на СРИОКОЗ и им е предоставена възможност, при желание, да се включат в кампанията и лично да обхванат своите пациенти от посочените контингенти, съобщават още от инспекцията.

Епидемичният паротит е остро инфекциозно заболяване, което се предава по въздушно-капков път и засяга околоушните слюнчени жлези.

Скритият период на инфекцията е от 12 до 21 дни, като източник на инфекция за здравите лица са болните. Около 4 дни преди появата на симптоми и до 8-я ден от началото на заболяването болният е активен източник на инфекция и е опасен за околните.

Заболяването протича доброкачествено, но в отделни случаи засяга полови жлези, панкреас и централната нервна система.

Сериозните усложнения могат да доведат до стерилитет, загуба на слух, менингити, панкреатити и диабет.

Обикновено започва с подуване на едната околоушна жлеза, болки при преглъщане и хранене.

След няколко дни възпалението обхваща и другата жлеза и постепенно отзвучава след 10-тия ден. Засягането на други жлези и системи може да стане още при развитието на инфекцията или след отзвучаването и води до поява и на други симптоми.

Тежките усложнения при паротита определят голямото медицинско значение на заболяването.