Софийски градски съд постанови 14 години затвор при първоначален строг режим за бившия изпълнителен директор на "Топлофикация София" Валентин Димитров.

Съдът го призна за виновен за присвояването на близо шест милиона лева от „Топлофикация София". Димитров обаче е оправдан по обвинението за умишлена безстопанственост.

Освен това съдът нареди конфискация  на цялото имущество на бившия шеф на столичното парно. Съдът обаче обяви за невинни другия бивш началник в дружеството Емил Антонов и неговия заместник Георги Рогачев.

Лина Абланска бе призната за виновна, заради това, че е помагала на Топлото в присвояването на средствата. Тя е осъдена на 12 г. затвор, също при първоначален строг режим. Съдът й конфискува една втора от имуществото.

Мая Стоилова също бе призната за виновна за умишлено помагане в присвояването. Съдът я осъди на 10 години затвор при първоначален строг режим и конфискува една втора от имуществото й.

Има справедливост в българското правосъдие, заяви Рогачев след заседанието.Уважавам много българското правосъдие, допълни той.

Рогачев каза още, че на този етап няма да предяви искове за престоя си в ареста. Който тръгне да си търси правата, ощетява България, смята той.

Според Валентин Димитров присъдата е  много честна и справедлива. Дали тя ще бъде обжалвана ще преценят адвокатите му. Димитров беше категоричен, че не прикрива висшестоящи свои покровители.

Мисля, че най-важното е, че успяхме да докажем нашата теза, че е извършено престъпление - длъжностното присвояване, каза от своя страна прокурор Божидар Джамбазов. Факт е, че имаше осъдителни присъди, допълни той. Джамбазов не можа да коментира оправдателната част, тъй като трябва да се запознае с мотивите на съда.