Медиците се опитвали да спасят живота на Майкъл Джексън повече от час, заяви на пресконференция няколко часа след внезапната му смърт неговият брат Джърмейн Джексън, който е и официален говорител на семейството.

Кралят на поп музиката почина на 50-годишна възраст. Майкъл е получил сърдечен арест (спиране на сърдечната дейност) в четвъртък следобед.

"Личният му лекар, който бил с него, се е опитал да реанимира брат ми, както и медиците, които са го транспортирали до болница "Роналд Рейгън" в Калифорнийския университет. При пристигането му в 13,14 ч. (20,14 ч. по Гринуич) екип от лекари кардиолози се е опитвал да го върне към живота повече от един час, но не са успели", каза Джърмейн, който прочете пред репортери написан текст, без да отговаря на въпроси.

"Семейството ни моли медиите да проявят уважение към личиня ни живот в този труден период. Аллах да бъде с теб Майкъл, винаги!", продължи Джърмейн, който е мюсюлманин, предаде Франс прес.

Разследването в дома на Джексън се извършва от екипа за кражби и убийства на лосанжелиската полиция. Тялото му бе откарано за извършване на аутопсия със специален хеликоптер на шерифската служба. Ще бъде извършен анализ и химическа оценка. Семейният адвокат на Джексън Брайън Оксман заяви, че той е вземал много лекарства, които са му били предписани и сравни случая му със съдбата на Ан-Никол Смит.

Лекарите от Бърза помощ намерили тялото на певеца бездиханно в наетото от него имение в Холмби хилс в Лос Анджелис. Те го реанимирали на място и го закарали в кома в Медицинския център на Калифорнийския университет в Лос Анджелес. 

Внезапната смърт на Майкъл Джексън предизвика незабавни реакции от света на шоубизнеса и от всички други сфери на обществения живот, предаде Ройтерс. От Лиз Тейлър през Дона Съмър и Селин Дион до Доналд Тръмп, знаменитости от различни области споделят какво влияние е оказал в живота им Майкъл Джексън.

Американската актриса Елизабет Тейлър, която е сред най-близките приятели на Майкъл Джексън, е съкрушена от кончината на певеца, предаде ЕФЕ. 77-годишната холивудска звезда е "прекалено покрусена", за да публикува комюнике, но когато се възстанови от трагичната вест, ще направи изявление, обеща нейният агент. Носителката на две награди Оскар се намираше край поп-идола в едни от най-тежките моменти на неговия живот и самоотвержено го защитаваше срещу обвиненията в педофилия, припомня агенцията.

Музикалният процудент Куинси Джоунс, който си сътрудничи с Джексън в три от неговите най-продавани албуми, "Off the Wall," "Thriller" и "Bad," призна, че е "абсолютно съсипан от трагичната и неочаквана новина. Просто нямам думи за Майкъл, който ни бе отнет толкова неочаквано на такава млада възраст. Той бе ненадминатият шоумен и неговият принос и наследството му ще се усещат по света завинаги. Изгубих по-малкия си брат днес и част от душата ми си отиде с него".

Лиса Мари Пресли, дъщеря на рок титана Елвис Пресли, която бе омъжена за Джексън в средата на 90-те, заяви в специално изявление: "Толкова съм натъжена и объркана с всяка възможна емоция. Сърцето ми е разбито за неговите деца, които бяха всичко за него и за семейството му. Това е такава огромна загуба на толкова много нива, че думите не са достатъчни".

Актрисата Брук Шийлдс, дългогодишна приятелка на Краля на попа, заяви в специално изявление: "Сърцето ми е изпълнено с тъга по повод ужасната загуба на истинския ми приятел Майкъл. Той беше изключителен приятел, артист и личност с принос към света. Присъединявам се към семейството му и неговите фенове в почитането на неговия изключителен живот и скърбя за преждевременната му загуба".

Нийл Портноу, президент и главен изпълнителен директор на Звукозаписната академия, групата, която организира наградите "Грами", посочи в специално изявление: "Рядко светът е получавал подарък с артистичния размах, талант и визия като Майкъл Джексън. Той беше истинска музикална икона, чийто разпознаваем глас, иновативни танцови стъпки, смайваща музикална многостранност и абсолютна звездна сила го преведоха от детството до широките акламации на света. 13-кратен носител на "Грами", кариерата на Майкъл надхвърля музикалните и културни жанрове и неговия принос завинаги ще го пази в нашите сърца и спомени".

Селин Дион нарече Майкъл Джексън "геният, който никога няма да умре". "И аз, и синът ми израснахме с неговите песни. Той живееше под постоянно напрежение още от 5-годишната си възраст. Поради огромния натиск и самотата вероятно му е липсвал нужният баланс", каза в специалното издание на шоуто "Лари Кинг Лайв" на Си Ен Ен канадската певица Селин Дион.

Британският външен министър Дейвид Милибанд и колоездачната звезда Ланс Армстронг споделиха мисли за смъртта му чрез Twitter, съобщи АФП. "Никой не се е издигал толкова високо и падал толкова ниско. Почивай в мир, Майкъл", написа Милибнад. "Ужасни новини за Майкъл Джексън и Фара Фосет. Моите съболезнования на приятелите, семействата и феновете им", заяви Армстронг.

Губернаторът на щата Калифорния Арнолд Шварценегер публикува изявление: "една от най-влиятелните и иконични фигури в музикалната индустрия". Шварценегер добави, че има "сериозни въпроси" около личния живот на Джексън, но подчерта, че той и жена му Мария "се присъединяват към всички калифорнийци, като изразява шока и тъгата си от неговата смърт".

Лари Кинг сподели, че за първи път е интервюирал Джексън, когато той е бил 10 или 11-годишен в групата "Джаксън 5".

"Майкъл бе от хората, които не се спираха, постигайки съвършенството, а продължаваха нататък", заяви кралицата на диското Дона Съмър.

"Имах милион различни реакции. Мисля за него като младо момче. Майкъл беше винаги прекрасен, но не толкова уверен," заяви Шер. Приживе тя беше заявила за Джексън, че го е "гледала как расте", но инцидентът с детето му е непростим и "ако зависи от нея", той "нямаше да има тези деца".

От своя страна, поп-дивата Мадона заяви, че "не може да спре да плаче", а "светът е загубил един от великите".

Майкъл Джексън подготвяше поредица концерти в Лондон, които трябваше да стартират на 13 юли и да продължат до март 2010 г. През последните два месеца той репетираше в дома си в околностите на Ел Ей за голямото завръщане. Билетите за 50-те лондонски концерта бяха разпродадени за часове след пускането им в продажба през март, припомня БТА.
      
Джако живееше практически като отшелник, откакто съдът го оправда през 2005 г. по обвиненията в сексуален тормоз на деца. През последните години имаше съмнения за здравето му, но организаторите на лондонското шоу от AEG Live заявиха през март, че Джексън е преминал успешно дълъг медицински преглед от независими лекари.

Джексън издава албума "Thriller" през 1982 г, което става хит, изпратил седем сингъла в челната десетка. Албумът продава 21 милиона копия в САЩ и поне 27 милиона по света. През следващата година показва танца "лунна походка", станал негова запазена марка, докато изпълнява "Billie Jean" пред NBC. Продадените приживе негови албуми са около 750 милиона, които, прибавени към 13-те награди "Грами", които е получил, го правят един от най-успешните шоумени на всички времена.

През 1993 г, Джексън е обвинен в сексуално посегателство срещу 13-годишно момче и полицията претърсва ранчото му "Невърленд" в Калифорния. През същата година, Джексън обяви, че се е пристрастил към болкоуспокоителни и рязко отказа световно турне за промоция на албума си "Dangerous". През 1994 г. постига извънсъдебно споразумение със семейството на момчето, на което е обвинен, че е посегнал. По-късно беше съобщено, че сумата е възлизала на 23 милиона долара.

През 1994 г. Джексън се омъжи за единственото дете на Елвис Пресли, Лиза Мари Пресли. Бракът завърши с развод през 1996 г. Същата година Джексън се омъжи за Деби Роуи, от която имаше две деца, преди да се разделят през 1999 г. Двойката никога не е живяла заедно. Джаксън имаше три деца, наречени Принс Майкъл I Джексън, Парис Майкъл Катрин и Принс Бланкет Майкъл II, известен с кратката си публична поява, когато баща му го държа над парапета на хотелски балкон, с което предизвика множество критики заради опасността, на която е изложил детето си.

Документален филм "Живот с Майкъл Джексън" беше излъчен през 2003 г., съобщавайки, че Джексън все още спи с млади момчета и е имал третото си дете от майка-заместничка. Джексън излъчи собственото си опровержение. През 2005 г. Джексън беше съден за посегателство над 13-годишно момче, извършено през 2003 г., както и за заговор да пристрасти момчето. Той можеше да получи до 20 години в затвора, ако беше осъден. Четиримесечният процес приключи през юни 2005 г., като той беше оправдан по всички обвинения. Джексън прекарваше времето си в Бахрейн, Ирландия и Франция след края на делото.

Кралят на попа, който започна своята кариера като един от "Джаксън 5", е издал 9 солови албума между 1972 и 2001 година, 10 ако се добави двойният албум "HIStory: Past, Present, Future" (1995). Компанията "Мотаун", която продуцира братята Джексън от 1968 г., стартира паралелно неговата солова кариера през 1972 г. с албума "Got to be there", продължила с компанията "Епик" от 1976. Първият му албум като пълнолетен излиза през 1979 г. под заглавие "Off the wall" с продуцент Куинси Джоунс. Последният му албум, "Invincible", датира от 2001 г. „Трилър", издаден през 1982 г., остава в класациите повече от 2 години и заема в продължение на 37 последователни седмици първото място.

Дискография: 1972 - "Got to be there", 1972 - "Ben", 1973 - "Music & Me", 1975 - "Forever, Michael", 1979 - "Off the wall", 1982 - "Thriller", 1987 - "Bad", 1991 - "Dangerous", 1995 - "HIStory, past, present, future", 2001 - "Invincible".