Около 100 жени от нашата община ще преминат безплатен профилактичен преглед за рак на млечната жлеза. Той се провежда в момента в Медицински център “Свети Иван Рилски” – Ботевград, с управител д-р Веселин Русинов. Прегледът става по предварително записване – уточни д-р Русинов. Средствата за осъществяване на здравната инициатива са осигурени от Областния съвет по здравеопазване. Тя преминава под патронажа на областния управител Емил Иванов. Организатор на инициативата е фондация “Утре за всеки”, чийто председател е Нина Хаджийска.

Прегледитите се извършват от доц. Веселин Тенев и д-р Иво Гергов – специалисти от Националната специализирана болница за активно лечение по онкология. До момента те са прегледали над 20 жени. Само за една от тях има съмнение за туморно образование на гърдата, но това ще бъде доказано след мамографско изследване, информира доц. Тенев.

“Периодично ще организираме скрининг за рак на млечната жена. Предвиждаме следващият преглед да се проведе през есента” – каза пред наш репортер д-р Русинов. От Областния съвет по здравеопазване изразиха готовност да осигуряват средства за профилактика и превенция на рак на гърдата и други злокачествени заболявания.