Смъртта на Майкъл Джексън забави сърфирането в интернет, тъй като милиони хора по света влязоха в Мрежата, за да се уверят, че Краля на попа наистина е починал.

От "Гугъл" потвърдиха забавянето, с обяснението, че всяка публикация, съдържаща името Michael Jackson, е била посетена от сто до хиляда пъти по-често, отколкото по принцип е нормално. Освен за да се уверят в кончината на Джако, потребителите в интернет са търсили усилено и биографични справки за него, снимки, видео и аудио записи. В резултат на това милиони, браузвали "Гугъл" в търсене на материали за Джексън, в продължение на няколко часа са се натъквали на съобщение "грешка", тъй като заради претовареността на Мрежата, съответната страница не е успявала да се зареди.

Часове след смъртта на Майкъл Джексън стана ясно още, че най-вероятно на пазара ще бъдат пуснати 100 негови песни, които досега не са били издавани. Според един от биографите му Иън Халперин той ги пишел и посвещавал на децата си, но не искал да ги включва в албумите си. А техните продажби скочиха рекордно след като новината за внезапната му смърт обиколи света. Само за около десетина часа в компанията Sony Music Japan International са направени поръчки за над 150 000 диска с музика на Джако. От множество интернет-магазини съобщиха, че едва смогват да се справят с огромното търсене на CD-та. Представители на търговските мрежи заявиха, че не са виждали подобно нещо от времената на смъртта на Елвис Пресли и Джон Ленън. "Това е просто безпрецедентно", коментира Бил Кар, вицепрезидент на отдела за музика и видео в сайта Amazon.com.