Намалява прагът на възрастта на заболелите от рак на млечната жлеза жени, каза Нина Хаджийска - председател на Фондация "Утре за всеки", на пресконференция, на която бяха представени данните за проведените профилактични прегледи за рак на млечната жлеза в Своге, Ихтиман и Ботевград, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Преди години заболелите са били предимно жени над 50-годишна възраст, докато сега има пациентки на 25 години, които не са раждали и не са кърмили, съобщи тя.

През септември предстои откриването на първия рехабилитационен център за онкоболни, каза Хаджийска. От този център всеки месец ще се оповестява статистика за заболелите от рак и какви профилактични програми ще бъдат провеждани.

"Имаме проблем с организацията на предоставянето на лекарственото средство „Херцептин” от страна на Министерство на здравеопазването. Вливането на „Херцептин” се прави на 21 дни, а министерството го отпуска на 30 дни", каза Савина Драганова от Фондация "Утре за всеки". Това лекарство се отпуска персонално с протокол за всяка пациентка. Драганова подчерта, че се надява бъдещото управление да реши този въпрос.

Снимка: сп. EVA