В Пловдив успешно беше тествана новата система за ранно предупреждение и оповестяване.

Акустичното покритие на град Пловдив е осигурено от 70 нови електронни сирени, които заменят старите 93. Те се контролират на местно ниво от Областен контролен възел - Пловдив и от Национален контролен възел в София.

Проверката на системата започна в 11:00 часа и включваше симулирано получаване на сигнали за опасност от „химическо замърсяване" и „наводнение". Продължителността на всеки тест се проведе в рамките на минута.

По време на тестовите изпитания системата показа пълна готовност за пускане в действие.

Пловдив е осмият град в страната, в който се въвежда нова сиренна система, уточни  инж. Диана Стойнова, директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи" в Министерството на извънредни ситуации.

Системата в града е изградена за 50 календарни дни. При направено акустичното планиране на Пловдив  е взет предвид специфичният релеф на града, разположението му около река Марица и характерните за града тепета, които влияят на разпространението на звука, обясни инж. Стойнова.

Новата сиренна система дава възможност да се задейства само една сирена, сирените в един квартал, само в една община, само в едно кметство. Това осигурява възможност за оповестяване на населението, както на много малки, така и на големи територии, в зависимост от обхвата на заплахата или възникналото бедствие.

При изграждането на системата е използван австрийския опит.