Св.св. Петър и Павел се казва църковния храм в Лопян. Построен е между 1858 и 1864 година. Турските власти по това време не са разрешавали издигането на православни храмове над земята. Затова сградата е малка полувкопана в земята еднокорабна базилика. Под нея се намира катакомба. Районът около църквата е един от няколкото некропола, в които са погребвани починалите жители на селото през вековете. Именно костите, които са разкрити при изкопите за храма са препогребани в тази катакомба.
Построена е върху невисок скален масив в центъра на селото, на метри от училището и кметството. От двора й се разкрива приказна гледка. От дясната страна над входната врата са издълбани имената на строителите.
Легендата разказва, че за освещаването й през 1964 година е присъствал Митрополит Иларион Макариополски, един от водачите на църковно-националната борба в България.
През последните години жителите на Лопян възстановиха честването на храмовия празник на църквата.
Тази година честването беше на 29 юни-Петровден. В 10:00 часа преди обяд отец Христо отслужи тържествена света литургия в храма с църковни песнопения, изпълнени от местния самодеен състав с ръководител Пейо Пеев. 
След това освети курбан за здраве и благоденствие на жителите на селото.
С приветствено слово към участниците в тържеството се обърна Цанко Маринов-кандидат за народен представител от Коалиция за България в 26-ти МИР Софийска област, в който влиза и селото.
Приветствие поднесе и Станка Димитрова – председател на ОбС на БСП.