Пет са вариантите, които Столична община и Министерството на околната среда и водите обсъждат за съхранение на балите с боклук, обяви министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова след днешното заседание на Съвета по европейски въпроси (СЕВ).

На заседанието е обсъждан проблема с отпадъците на столичния град след предупреждението за България от страна на Европейската комисия.

Както министър Грънчарова, така и зам.-кметът по екология на Столична община Мария Бояджийска отказаха да съобщят кои са петте варианта за съхранение на балите.

"Ще ги обявим, след като ги обсъдим и съгласуваме с МОСВ и експерти от ЕК", бе категорична Мария Бояджийска.

На днешното заседание на Съвета по европейски въпроси е решено Столична община до 5 декември тази година да представи в СЕВ план за действие с временни мерки до намиране на трайно решение на проблема с отпадъците.

Планът ще залегне в отговора, който българското правителството трябва да изпрати на Европейската комисия до 23 декември 2007 г.

Гергана Грънчарова посочи, че ако се стигне до финансови санкции за страната заради столичния боклук, глобата няма да е символична и ще се плаща не от общината, а от държавата.