Представителите на Световната банка Кати Линдерт, Боряна Горанова, Петър Пожарски и изпълнителният директор на Социално-инвестиционния фонд Ерик Рангелов посетиха бюрото по труда в Ботевград. Те проведоха близо двучасова работна среща с директора на Дирекцията. Владимир Атанасов запозна експертите със социалните услуги за безработни лица в условията на икономическа и финансова криза. Атанасов обясни, че Агенцията по заетостта е разработила антикризисен план с конкретни и специфични задачи, които са в процес на реализация. Директорът на Бюрото по труда обърна внимание на механизмите на програмите, които Министерството на труда и социалната политика изпълнява в условията на кризата. Той акцентува на: Постановление №44, по което се изплащат компенсации на работници във фирми с установено непълно работно време; Националната програма “Нова възможност за заетост”, по която се осигурява заетост на лица, съкратени от работа след 1.11.2008 год. Владимир Атанасов изтъкна и възможностите на ОП “Развитие на човешките ресурси” със следните операции, открити от месец юни: “Развитие” –  предназначена за осигурване на заетост за период от 9 месеца на лица, освободени от работа след 1.11.2008 год.; “Отново на работа” – предназначена за безработни лица, наемани за гледане на деца на възраст от 1 до 3 години; “Адаптивност” – предназначена за работещи на непълно работно време за период от 5 месеца; “Аз мога” – осигурява обучение на заети лица, които сами избират под каква форма и къде да се обучават; “На път” – предназначена за работещи лица, които ще ползват транспортни услуги.

Атанасов представи и работата на дирекцията по проект “Шанс за младежите в България”, насочен към младите хора на възраст между 16 и 29 години, на които се дава възможност за компютърно и чуждоезиково обучение.
“Всички тези операции и проекти са отворени за желаещи да се включат в тях” – каза директорът на Дирекция “Бюро по труда”.

Представителите на Световната банка проявиха интерес и към възможностите, които Бюрото по труда предоставя на хора с ниска квалификация или без образование и квалификикация, към това как  дирекцията работи с етносите, какви възможности предлага за ограмотяване на тези категрии лица. Целта бе да проучат как Световната банка може да осъществи партньорство с Правителството в тази насока.
Владимир Атанасов подчерта успешното приключване на програмата “Активни услуги на пазара на труда”, финансирана от Световната банка. През последните няколко години по тази програма са реализирани редица проекти на територията на региона, обслужван от бюрото по труда.

Директорът на дирекцията запозна екпертите със структурата и организацията на работа на принципа “Едно гише”в  Бюрото по труда. От своя страна гостите изказаха задоволство от видяното и дадоха висока оценка за работата на ръководството и служителите от подразделението на Агенцията по заетостта.