Пенсионер надвил пиян нападател като му причинил синина на окото и разцепена устна, пише timesonline.co.uk

Франк Корти, 72-годишен - бивш войник от британската армия, трябвало да защити себе си и съпругата си срещу съседа им Гегъри МакКейлиъм, който нахлул в дома им в Ботли, Оксфорд с нож.

24-годишният нападател бил още пиян след парти, когато нахлул в дома на семейство Корти в 8 сутринта на 19 август миналата година. Той заплашил с нож господин Корти, но бившият боксьор в категория „перо" успял да му нанесе две крошета в лицето, преди да го притисне до стената.

В понеделник кралският съд в Оксфорд осъди МакКейлиъм на 4 години и половина затвор за въоръжено нападение и проникване с взлом.

Франк Корти обяснил в съда, че двамата имали конфликт заради силен шум и че той се обадил в полицията час и половина преди нахлуването, след като видял и чул как Гегъри МакКейлиъм чука яростно по предната му врата.

Високият 165 см пенсионер разказал: „Когато нахлу, той държеше нож, които приличаше повече на метален бокс с шест остриета. Замахна рязко към мен, но аз успях да избегна удара като се отдръпнах назад и той пропусна.

Като видях това, ми стана ясно, че ситуацията е на живот и смърт. За щастие елементът на изненадата беше на моя страна, затова застанах в позиция и го цапнах с дясната си ръка точно под окото.

Не успях да го поваля, но това доста го стресна. Чух как ножа падна на пода. Сграбчихме се. Опитах се да го извлача през задната врата и двамата паднахме на пода. Трябваше да го надвия като го удрям в главата, което и направих, но не ми беше особено приятно."

Детективът от полицията в Темз Вели Джон Шоу, заявил: „Било е ужасяваща ситуация и МакКейлиъм сега ще плати за действията си."