Зам.-министърът на извънредните ситуации Александър Филипов е задържан за подкуп.

За това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Филипов е задържан за 24 ч., но прокуратурата ще поиска удължаване на мярката.

Той е обвинен и за търговия с влияние и организиране на група, която се занимавала с "купуване" и "продаване" на гласове.

По-рано днес в кабинета на зам.-министъра беше извършен обиск под ръководството на Софийска градска прокуратура. За news.bg Кокинов уточни, че става въпрос за търговия с гласове в няколко града, източно от София, но отказа да даде повече подробности.

Филипов е обвинен по член 304 и 167 от НК.

Второто обвинение гласи, че „който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация".

Филипов е бивш депутат от НДСВ. В момента заема поста заместник-министър на извънредните ситуации по въпросите за здравословни и безопасни условия на труд. Той е издигнат от квотата на НДСВ.

Кокинов добави, че е задържано още едно лице, което по думите му е „давало пликчето с парите".

Това е Бако Стоянов. Прокурорът разясни, че въпросният задържан е участвал в търговия с гласове в полза на партия НДСВ, но има сигнали, че е работил по този начин и за други политически формации.

По-късно на пресконференция на НДСВ, на която лидерът Сакскобургготски подаде оставка, зам.-председателят на партията Милен Велчев коментира, че още преди два месеца Филипов се е разграничил от НДСВ.

Пред жълтите той съобщил, че ще работи с други политически сили. Велчев отпрати журналистите да търсят причините за ареста в новите сподвижници на Филипов.

По-късно Филипов, коментира, че не се чувства виновен и че е станала грешка.